Sterk Rogge Tripel van Gulpener is uitgeroepen tot ‘Biologisch product van het jaar 2021’. De jury is bijzonder onder de indruk dat co-creatie tussen brouwer Jan-Paul Rutten en teler Felix Huntjes, waarin de zorg voor Biodiversiteit (de oer rogge), lokale biologische teelt en een zorgvuldig brouwproces in de duurzaamste brouwerij van Europa, hebben geleid tot een bijzonder smaakvol bier, waarin je het basisingrediënt, de rogge, ook echt proeft. Hiermee is Sterk Rogge bier voor de jury de terechte winnaar.

De jury, bestaande uit Anneke Ammerlaan, Ronald van Marlen en Michaël Wilde, was eensgezind over de uitslag. Anneke Ammerlaan vertelde bij de bekendmaking van de winnaar dat de jury met name veel waardering heeft voor het verhaal achter het product Sterk Rogge Tripel.

Duurzaam bier

Gulpener nam afgelopen zomer een nieuw brouwhuis in gebruik, het meest duurzame van Europa. Een nieuw filterproces zorgt ervoor dat Gulpener naast brouwgerst ook andere granen kan gebruiken om bier te brouwen. Gulpener koos samen met bio-boer Felix Huntjens voor rogge. Rogge is een oorspronkelijk (oer)graan uit de regio. De herintroductie van die granen is goed voor de biodiversiteit. Oergranen hoeven ook niet bespoten te worden, omdat ze een natuurlijke afweer hebben tegen de lokale ziektes, en dat is weer goed voor een langdurig gezonde bodem. Jan-Paul Rutten, directeur van Gulpener Bierbrouwerij: “Dit is waanzinnig mooi. Een hele gave prijs. We brouwen al vijftien jaar biologische bieren in onze brouwerij en dit is de next step”, vertelde hij na het winnen van hét bioproduct van 2021.

Sterk Rogge Tripel

Sterk Rogge is het eerste bier uit het nieuwe brouwhuis dat gebrouwen is met een lokaal oergraan: rogge. Het bier is een collab tussen Gulpener en lokale vrund, partner en bio-teler Felix Huntjens. Het is een karaktervol,  fruitig en licht pikant bier, waarin de smaak van Rogge duidelijk te proeven is. Het bier is gebrouwen met 40% ongemoute rogge, en dat is uniek. De smaak van de regio letterlijk in de fles.

Over de Bio productverkiezing

Meer dan 5000 mensen hebben op hun favoriete product in de Bio productverkiezing gestemd. Er waren in totaal 31 nominaties, waarop consumenten konden stemmen. De top 5 die hieruit kwam, kreeg de kans om een pitch van drie minuten te geven. Vervolgens was het aan de vakjury om de top 3 te bepalen en één product uit te roepen tot ‘Bioproduct van 2021’. Voor meer informatie: www.bioproductvanhetjaar.nl