Gulpener is nu ook een B Corp. Ze zijn trots om een onderdeel te zijn van een onafhankelijke groep bedrijven die allemaal hun best doen om de wereld vooruit te helpen. B Corp is een certificering en tegelijk de naam voor bedrijven die voldoen aan hoge eisen van maatschappelijk en ecologisch verantwoord ondernemen. Het is meer dan een toffe sticker op je duurzaamheidsrapport, B Corps vormen samen een beweging. Samen zetten ze zich in voor een gezonde planeet en een eerlijke inclusieve samenleving.

Tony’s is een B Corp, Dopper, Triodos Bank en Patagonia natuurlijk. Er zijn meer dan zevenduizend B Corps in de wereld. Chocolademakers en kledingfabrikanten dus, maar ook advocatenkantoren, matrassenmakers en speelgoedfabrikanten. Leuk om daar als bierbrouwer tussen te staan.

MVO

De B Corp-gedachte past bij Gulpener, al tweehonderd jaar een onafhankelijk familiebedrijf. Ze zijn verbonden met hun buren en het prachtige Limburgse heuvelland, en ze doen graag wat goed voelt. Ze gebruiken lokale gerst en hop in plaats van het op de wereldmarkt in te kopen, hun brouwerij loopt op groene stroom, ze hebben herbruikbare verpakkingen en hun nieuwe brouwhuis is het meest duurzame van Europa. Biologisch bier en lokale ingrediënten volgens het 25-mijl principe zijn alleen mogelijk door samen te werken met lokale boeren, telers en experts. Je kunt alles lezen over hoe ze dat doen in hun MVO-rapport.

92,4

Gulpeners B Corp-certificering heeft een score: 92,4. De score wordt bepaald op vijf onderdelen van hun bedrijfsvoering en de certificering is openbaar inzichtelijk en controleerbaar. Vanaf nu worden ze elke drie jaar onder de B Corp-microscoop gelegd om te zien hoe ze het doen. De score is een goed begin, maar geeft ook aan wat ze kunnen verbeteren, en daar hebben ze wel vertrouwen in. Ze werken namelijk al heel lang aan hoe ze ondernemen. Bovendien krijgen ze er in één klap zevenduizend gelijkgestemde bedrijven bij uit de B Corp-community. Dat helpt vast, en ze willen er ook zijn voor andere bedrijven als ze kunnen. De eerste grote volgende stap van Gulpener kende je misschien al: op naar fossielvrij bier voor 2030.