Toen Brouwerij De Halve Maan en de Stad Brugge vorig jaar de komst van een typische brouwerijrotonde aankondigden kwamen er reacties over een historische esdoorn die hiervoor zou worden gekapt. Daarop kondigde de brouwerij aan dat ze de boom in kwestie niet zomaar zou omzagen. De Halve Maan wilde in alle rust en sereniteit alle mogelijkheden onderzoeken om de boom op een ecologisch verantwoorde manier te redden. Na uitgebreid onderzoek besluit brouwerij De Halve Maan de boom niet om te kappen en de brouwketel elders te plaatsen.

Ook de huidige toestand van de boom moest onderzocht worden, de mogelijkheden om de boom eventueel te verplanten, of het vinden van een andere geschikte locatie om de antieke koperen brouwketel te plaatsen. Om alle opties een kans te geven, en alle mogelijkheden goed te onderzoeken, was het inderdaad van belang om de beslissing in hoger beroep te bekomen. Vorige week zou de omgevingsvergunning door de Bestendige Deputatie in hoger beroep opnieuw zijn goedgekeurd, wat van belang kan zijn in de afweging van een oplossing. Hierbij werd ook rekening gehouden met het feit dat de brouwerij op haar nieuwe site op het Waggelwater extra bomen en groen zal aanplanten.

De Halve Maan contacteerde de laatste maanden meerdere boomspecialisten om een objectieve en wetenschappelijk onderbouwde analyse te maken van de toestand van de boom. De resultaten van het onderzoek – die nog maar enkele dagen geleden binnen zijn – tonen aan dat de Esdoorn in goede gezondheid verkeert. Het verplanten van een dergelijke boom zou mogelijk zijn, maar toch niet zonder risico voor wat betreft de overlevingskansen van de boom. Aangezien er voor het verplanten van de boom geen 100% garantie op overleven te vinden is, heeft de brouwerij beslist om verder te gaan in een alternatieve oplossing, en voor de antieke ketel een andere locatie te vinden. Brouwerij De Halve Maan is dus zinnens haar woord te houden, en de boom niet zomaar om te zagen als er geen duurzame oplossing te vinden was. De brouwerij heeft immers de ambitie om nog extra groen aanleg aan te planten op het voorplein van haar nieuwbouw, en wil hiervoor nu een intekening maken waarbij de antieke koperen brouwketel mee geïntegreerd wordt. De brouwerij blijft overtuigd dat een positieve oplossing mogelijk is voor de antieke brouwketel.

De brouwerij betreurt de stemmingmakerij die bepaalde partijen lanceren omtrent de toekomst van de boom, wat niet bevorderlijk is om tot een goede en duurzame oplossing te komen. De Halve Maan herbevestigt immers nogmaals haar standpunt dat begin november al werd genomen: “De boom zal niet zomaar roekeloos worden gekapt, er wordt naar een positieve en duurzame oplossing gezocht.” De Halve Maan kreeg ook veel positieve reacties van mensen, met ook meerdere suggesties voor het herbestemmen van de boom, of met ideeën om de antieke brouwerijketel op andere plaatsen in de omgeving van het industrieterrein te plaatsen. Het project leeft duidelijk, ook bij de vele medewerkers van de brouwerij die mee begaan zijn in het vinden van een duurzame oplossing.

Het is juist de bedoeling van de brouwerij om aan de hand van meerdere duurzaamheidsinitiatieven de ecologische voetafdruk van de brouwerij in de toekomst verder te beperken. Dagdagelijks zijn de vele medewerkers bezig om uitstoot van CO2 te beperken, energiezuiniger te zijn en meer water te besparen. Dit stopt niet bij de huidige investeringen, er worden in de komende jaren nog bijkomende investeringen verwacht om verder deze weg in te slaan. Hierdoor draagt de brouwerij bij tot een meer leefbare omgeving, en toont ze aan dat duurzaamheid gecombineerd met economische groei mogelijk is.