Na eerdere succesvolle introducties van Grand Prestige Vatgerijpt introduceerde Hertog Jan op 23 september jl. een nieuw speciaalbier, gerijpt in wijnvaten van het Betuws Wijndomein. Het is de eerste keer dat de bierbrouwer een wijneditie in de Grand Prestige Vatgerijpt-serie uitbrengt. Uit de maandenlange rijping op de Betuwse wijnvaten zijn 1700 flessen Grand Prestige Vatgerijpt 2019 Hollandse Wijn Editie voortgekomen. Dit zeer exclusieve speciaalbier is verkrijgbaar bij het Betuws Wijndomein en in de brouwerijwinkel in Arcen.

Twee werelden komen samen in de nieuwste variant Grand Prestige Vatgerijpt 2019. De Nederlandse wijnmakers Diederik Beker en Arina van Leenen werkten nauw samen met Hertog Jans meesterbrouwer Gerard van den Broek en zijn team aan de totstandkoming van deze allereerste Vatgerijpt wijneditie. Hiervoor werden negen eikenhouten vaten vanuit de Betuwse wijngaard naar de brouwerij in Arcen gebracht, waar deze Vatgerijpt-variant gedurende tien maanden tot zijn volle smaak kon komen.

Nederlands vakmanschap

De bierbrouwers zijn door de eerdere samenwerkingen met Nederlandse distillateurs Hooghoudt, Zuidam en Rutte geïnspireerd geraakt door smaken van eigen bodem. Het Betuws Wijndomein maakt wijnen van druivenrassen die minder zonne-uren en gewasbescherming nodig hebben dan gebruikelijk, waardoor zij het goed doen op de Betuwse kleigrond. De eikenhouten vaten waarop de Grand Prestige heeft gerijpt, zijn eerder gebruikt voor het maken van LingeRood Cuvée Barrique, een rode wijn van druivenrassen Regent en Pinotin. Deze wijn kreeg recent een gouden medaille in de categorie ‘Beste rode wijn’ tijdens de uitreiking van de Wijnkeuring van de Lage Landen.

Smakenpalet

Waar de combinatie tussen wijn en bier meestal vermeden wordt, gingen de Betuwse wijnmakers en de brouwers van Hertog Jan de uitdaging aan om deze wel samen te brengen. Beker: “Wijn maken is een vak, bier brouwen net zo. Voeg je deze twee werelden samen, dan wordt het pas echt spannend.” De eerste Vatgerijpt wijneditie heeft de smaak van het hout en de wijn opgenomen, wat zorgt voor een bijzondere smaakervaring. De rijping op wijnvaten zorgt voor een mooie balans in het bier tussen zoet, een licht zuurtje en een fruitig aroma. Het soepele bier combineert chocolade- en caramelsmaken met een ondertoon van rood fruit. Van den Broek: “Gedurende de beginperiode van het rijpingsproces stond de ontwikkeling van de smaak een beetje stil. Naarmate de tijd vorderde, kwam de smaak steeds beter tot stand. We zijn zeer verheugd over deze bijzonder goed geslaagde eerste wijneditie in onze Vatgerijpt-serie.” Een fles Grand Prestige Vatgerijpt 2019 Hollandse Wijn Editie – fles 75 cl. wordt verkocht voor € 25,- per fles.