Na de Stout, New England IPA en de Vienna Lager heeft Hertog Jan het vierde bier gelanceerd in de Hertog Jan Proeftuin: een Tarwewijn. Dit bier kan gezien worden als een tegenhanger van de Grand Prestige. De naam van de bierbierstijl doet het al vermoeden: tarwe was tijdens dit brouwproces misschien wel belangrijker dan ooit. Tarwemout zorgt voor body en de volmondigheid die je van de Grand Prestige kent. Maar ondanks de zwaarte van dit bier geeft de mout ook een tikkeltje frisheid.

Met De Proeftuin ontvangen leden ieder kwartaal drie kruiken van gelimiteerde speciaalbieren om te proeven. De brouwers van Hertog Jan experimenteren regelmatig met nieuwe recepten waarvan een groot deel nooit wordt uitgebracht. Dat is natuurlijk zonde. Met De Proeftuin geeft Hertog Jan liefhebbers van bijzondere dranken en fijnproevers een kijkje in de ketels en delen ze hun creaties, rechtstreeks vanuit de brouwerij.

Nadat meesterbrouwer Micha Peute vorig jaar het stokje overnam van – inmiddels nestorbrouwer – Gerard van den Broek, is hij hoofdverantwoordelijk voor het proberen van nieuwe technieken en experimenteren met ingrediënten in de brouwerij. Het eerste jaar als meesterbrouwer was meteen een bijzonder jaar door de komst van De Proeftuin. Leden ontvangen berichten van de brouwers, krijgen een uniek kijkje achter de schermen en ontvangen een membership card. Daarnaast kunnen leden in 2023 nog meer verwachten van De Proeftuin, zoals: bijzondere content, toegang tot exclusieve events, speciale winacties en daarnaast wil Hertog Jan meer 1-op-1 interactie tussen leden en brouwers mogelijk maken. De Proeftuin is een exclusieve club waar je als echte fijnproever bij wilt horen – er is slechts plek voor tienduizend abonnees.

Ook voor 2023 heeft Micha weer talloze plannen. Met welke bieren de brouwers aan het experimenteren zijn houden ze nog even geheim. Deze tarwewijn leent zich uitstekend om op vaten gerijpt te worden. En daarmee geven de brouwers misschien direct een kleine hint voor één van de bieren uit 2023.

Met de feestdagen in het vooruitzicht is dit de perfecte inspiratie wanneer je eens wat anders dan een paar sportsokken of een flesje bubbels onder de kerstboom wilt leggen. Ook is het mogelijk om De Proeftuin cadeau te doen en iemand een jaar lang te verrassen met de nieuwste innovaties van de brouwers. Wie vóór 5 januari een abonnement afsluit of vernieuwt ontvangt het eerstvolgende pakket in maart 2023.