Het Anker, bekend van de Gouden Carolus-bieren en -whisky, kocht de kerk van Battel eind 2019. Na grondige verbouwingen opende de wondere wereld van Batteliek op 25 maart haar deuren. Niet alleen de bieren van de microbrouwerij, maar ook de elixirs van de microstokerij en vruchtensiropen uit de limonaderij komen verrassend uit de hoek.

Tijdens de persvoorstelling van Batteliek op donderdag 24 maart jl. opende viceminister-president Bart Somers, minister in de Vlaamse regering bevoegd voor o.a. de herbestemming van kerken en kapellen, samen met Charles Leclef, eigenaar van Het Anker, de nieuwe Batteliek. Dit in aanwezigheid van de bestuurders van vzw Battel Kerk.

Voormalige kerk

“Het was een uitdaging om de voormalige Sint-Jozefkerk om te bouwen,” zegt Charles Leclef, eigenaar van Het Anker. “We hebben een kelder gegraven en met mezzanines gewerkt om zowel de brouw- als de stookinstallatie in de beschikbare ruimte in te passen. Daarnaast wilden we genoeg plaats overhouden om er een ontmoetingsplaats met eet- en drinkgelegenheid van te maken. Op die manier blijven we de link met de inwoners van Battel behouden.” Die inwoners blijven door de oprichting van een vzw inspraak houden in wat er met de kerk gebeurt. “Dat is atypisch, maar vonden we heel belangrijk vanuit de filosofie van Het Anker. Daarom ondertekenden we op 24 maart in de aanwezigheid van bevoegd minister Bart Somers ook de overeenkomst waarin die afspraak vastgelegd wordt,” legt Leclef uit.

Herbestemming van kerken

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers: “Vlaanderen ondersteunt lokale besturen die kerken een nieuwe herbestemming geven. Stad Mechelen neemt hier het voortouw in, met onder meer de bibliotheek in het Predikheren, hotel Martin’s Patershof en het nieuwe cultuurhuis in de Heilig Hartkerk. Met Batteliek is Mechelen opnieuw een parel rijker. Ondernemer in hart en nieren Charles Leclef, maakt van Sint-Jozefkerk een nieuwe ontmoetingsplaats en een microbrouwerij. Met respect voor historische elementen, en blik op de toekomst. Ook de blijvende inspraak van de inwoners van Battel juich ik toe. Een mooi en aantrekkelijk project, Mechelen ten voeten uit.”

Bieren, elixirs en vruchtensiropen

Wie graag nieuwe bieren en andere dranken ontdekt, zit goed bij Batteliek. Je kan er op ontdekkingsreis, want niet alleen de bieren maar ook de elixirs van de microstokerij en vruchtensiropen uit de limonaderij komen verrassend uit de hoek. Vanaf september volgt ook een gevarieerd aanbod brouw- en stookworkshops, waarbij bezoekers hun creaties kunnen laten borrelen in de brouw- of stookketels van Batteliek.

Publieksopening 25 maart

Vanaf vrijdag 25 maart opent Batteliek haar deuren. Reserveren kan niet, maar met 150 zitplaatsen zal er altijd wel een plekje vrij zijn. Meer info op www.batteliek.be