Op vrijdag 10 februari 2023 kunnen bierliefhebbers hun hart ophalen tijdens het Grote Bierdiner aan Zee, in een monumentale kerk onderaan de boulevard van Scheveningen. Vijf vooraanstaande restaurants serveren een gerecht, speciaal bedacht bij de vijf bieren die exclusief voor dit evenement worden gebrouwen. Internationaal biersommelier Arvid Bergström coördineert en presenteert dit evenement.

Bij het combineren van een vijfgangendiner met drank denkt bijna iedereen aan een wijnarrangement. Maar wist je dat je met bier de béste combinaties kunt maken? Het is precies daarom dat medeorganisator Arvid Bergström zo gepassioneerd is over zijn vak: “Bier heeft naast zuur, zoet of droog ook bitter, en dat ontbreekt in de meeste wijnen.” Naast biersommelier is Arvid chef-kok, docent, auteur van zes boeken en bestuurslid van het Nederlands Gilde der Biersommeliers. Ook geeft hij bierproeverijen en masterclasses voor liefhebbers, en traint en adviseert hij horecamedewerkers. Arvid weet waar hij het over heeft. Hij selecteerde eigenhandig vijf restaurants en vijf brouwerijen. “De stijlen van de restaurants en brouwerijen zijn mijn startpunt”, legt Arvid uit. “Op basis daarvan koppel ik ze aan een bepaalde gang en vertaal ik het bier naar een gerecht en vice versa. Dat is complex, maar om een simpel voorbeeld te geven: als je iets met lamsvlees wilt doen, dan is het leuk als je rozemarijn proeft in het bier.”

De deelnemende restaurants zijn bekende namen in Den Haag maar ook daarbuiten, waaronder MICHELIN Gids Restaurant Waterproef. Arvid: “Waterproef heeft een internationaal bekroonde wijnkaart en juist daarom vind ik het supertof dat hun chef Bob het aandurft om nu voor bier te koken.”

De brouwers komen uit Den Haag en omstreken. Zo komt bij één van de vijf gangen een bier van de Haagsche Broeder, gebrouwen in een stadsklooster in het centrum van Den Haag. Arvid: “Je proeft het als een bier uit een klooster komt. Daar krijgt het nog echt de tijd en de rust. Bier brouwen is trouwens letterlijk monnikenwerk: 80% van het werk is schoonmaken.”

De vijf bieren die exclusief voor dit event worden gebrouwen zijn na afloop ook ter plekke te koop.

Meer weten, of meteen je kaartjes bestellen? Kijk op www.bierdineraanzee.nl