Zaterdagmiddag 6 april jl. heeft Anton Hoogland uit Winschoten de 9e editie van de brouwwedstrijd op zijn naam geschreven tijdens het Bierfestival Groningen. Hoogland bleef de winnaar van vorig jaar Jaap Broekhuizen voor. De prijs werd uitgereikt door bierkeurmeester Hans Warning. Het vernieuwende biertype dit jaar was een ‘Brut IPA’. Dit type bier is een droog en hoppig champagne-achtig bier. Naast de eeuwige roem en een trofee zal dit bier landelijk worden verkocht door Beerwulf.

Ruim 6000 bezoekers kwamen op het bierfestival in de Martinikerk af. Als aftrap van het festival werd op woensdag 3 april het grootste bierdiner van Europa georganiseerd. Dit bierdiner was dit jaar op sterrenniveau met streekbieren en streekproducten. Ruim 380 bezoekers hebben genoten van een 5-gangendiner gecombineerd met bijpassende speciaalbieren. Het bierdiner is georganiseerd door Progress Events in samenwerking met Johnny Drent en sterrenkoks. De combinaties zijn samengesteld door Arvid Bergström. Het diner werd traditiegetrouw vanaf de kansel door Melissa Cole (biersommelier uit de UK) gehost.

Vele binnenlandse en buitenlandse brouwerijen werden als vanouds vertegenwoordigd. Er werden meer dan 250 bieren van de tap geschonken en vele bieren op fles. Brouwerijen en importeurs bemanden veelal zelf hun stand, waardoor informatie over de bieren vakkundig overgebracht kon worden. Zo probeert de organisatie de kwaliteit voor haar bezoekers te bewaken. Er konden masterclasses worden gevolgd van verschillende prominente bierkenners. De organisatie is er met het diverse programma, spannende vakwedstrijden en interessante masterclasses, weer in geslaagd een unieke belevenis voor elke speciaalbierliefhebber te creëren. Net als vorig jaar was de proeverij weer over vier sessies verdeeld op donderdag, vrijdag en zaterdag. Bierliefhebbers kregen zo de kans om meerdere bieren te proeven zonder aan één stuk door te hoeven drinken. Op die manier bleef het proeven verantwoord en de gezelligheid tijdens het festival gewaarborgd.

Brouwwedstrijden van hoog niveau
Dit jaar waren er naast de traditionele amateurbrouwwedstrijd nog drie wedstrijden waar bieren werden gekeurd. Deze werden vakkundig beoordeeld door een jury van professionele keurmeesters en de professionele wedstrijden ook door een consumentenjury. De beste en lekkerste Brut IPA werd volgens de jury gebrouwen door Van de Streek uit Utrecht. Zij gingen er dan ook met de titel vandoor. De titel voor de beste en lekkerste Tripel ging dit jaar naar brouwerij Maallust uit Veenhuizen. Het beste bier van het festival was Graansilo blond.

Beste bier- en Spijscombinatie
Horecabedrijven in Nederland werden uitgedaagd de beste bier- & spijscombinatie te bedenken. De zeer gerenommeerde jury bestond uit Arvid Bergström, Melissa Cole en Els Eggens. Jurjen Verver en Belzer Rietveld ging er uiteindelijk met de eerste prijs vandoor.

Bierfestival Groningen Open Air
Afgelopen zaterdag 6 april was wegens de grote belangstelling door diverse brouwerijen de 2e editie Bierfestival Groningen Open Air om meer kleine brouwerijen de kans te geven hun bieren te presenteren.

Het festival gemist of nooit genoeg van bijzondere bieren? Volgend jaar vindt de 10e editie van Bierfestival Groningen plaats op 22, 23, 24 en 25 april 2019 in de Martinikerk. Voor meer informatie wordt verwezen naar www.bierfestivalgroningen.nl