Dit eindejaar kan er opnieuw geproefd worden van de gelimiteerde editie Château d’Ychouffe Rosé Brut 2018. Dit is een unieke samenwerking tussen een Bourgondische wijnmaker en de Belgische brouwer Brasserie d’Achouffe. Een mix van wijn – en bierbrouwtradities. Het resultaat is een feestelijk en sprankelend rosé bier, met een delicate schuimkraag en een neus van framboos en rode aalbes.

Na een vakantie bij de wijnbouwerfamilie Pigneret in de Franse wijnstreek (Vingelles, Moroges) kwamen de La Chouffe-kabouters terug met het idee om de most van blauwe druiven te vermengen met het wort van La Chouffe.  Bier produceren zoals champagne dus, met het enige verschil dat er bierwort aan de basis ligt van het brouwsel. Bij hun terugkeer in Brasserie d’Achouffe lieten ze in de fermentatiekuipen van de brouwerij het wort van La Chouffe samen gisten met de druivenmost van Pinot Noir en Gamay. Nadien hergist het bier een tweede keer op fles. Na maar liefst achttien maanden rijpen is het resultaat te proeven: een rosé-kleurig aperitiefbier, met het bruisende en heldere karakter van een schuimwijn en een delicate schuimkraag. Het hoparoma en de hopsmaak zijn erg subtiel, in de mond proef je vooral een mix van zoet fruit, restsuiker en frisse zuren.

Het betreft een limited edition van 26 667 flessen. Ze zijn in België te koop bij: Colruyt, Spar, drankhandelaars, de webshop en de Chouffe-shop. Als richtprijs geldt 10 euro voor een 75 cl-fles.