iKi Beer breidt het assortiment uit met een lijn gastronomische bieren in samenwerking met topchef Kelvin Lin van restaurant Nayolie in Voorschoten. Uniek aan de bieren is dat er met verse smaakmakers wordt gewerkt en niet met extracten. Voor de ‘Lemongrass’ is vers citroengras gebruikt en aan de ‘Thai Sweet Basil’ is Zallotti Blossom toegevoegd. CEO Rob Baan van Koppert Cress in Monster, waar de Zallotti Blossom wordt geteeld, nam het eerste flesje bier in ontvangst.

De Lemongrass en de Thai Sweet Basil zijn de eerste bieren in een lijn van nieuwe gastronomische bieren die voor iKi Beer door topchef Kelvin Lin van restaurant Nayolie zijn gecreëerd. In de traditie van iKi zijn ook de nieuwe aanwinsten ambachtelijk gemaakt op basis van groene thee. De Lemongrass is een fris en kruidig bier met een lage zuurgraad, dat door het verse citroengras een echte smaakexplosie geeft. Aan de Thai Sweet Basil is Zallotti Blossom toegevoegd, een bloemtakje van de Afrikaanse basilicumplant. Dit bier heeft frisse tonen van basilicum en munt en stuift het glas uit door zijn geurigheid. De Lemongrass bevat 4,5% alcohol en de Thai Sweet Basil 6%.

Gastronomische bieren

CEO Luit Mulder van iKi Beer: “De bieren passen helemaal bij de kookstijl van de creatieve Kelvin Lin, die met zijn bekroonde modern-Aziatische keuken bekend staat om zijn smaakexplosies. Het zijn gastronomische bieren die ondersteunend zijn aan de maaltijd. Daarnaast kun je er goed mee koken en lenen ze zich heel goed om te verwerken in cocktails. Ze zijn bij uitstek geschikt voor horecabedrijven, sommeliers en bartenders die onderscheidend zijn in hun drankenkeuze en die de gast willen verrassen. Ik ben geweldig trots op de samenwerking met Kelvin en op het resultaat. Rob Baan van Koppert Cress heeft Kelvin en mij bij elkaar gebracht en het is extra bijzonder dat zijn Zallotti Blossom de smaakmaker is in de Thai Sweet Basil. Het lag daarom voor de hand om hem het eerste flesje Thai Sweet Basil te overhandigen.”  

Smaakexplosies op het bord

Chef Kelvin Lin bestormde de afgelopen jaren de toonaangevende restaurantgidsen met zijn restaurant Nayolie in Voorschoten, waar hij de modern Aziatische keuken voert en bekend staat om zijn smaakexplosies op het bord. Nayolie won de AD/Haagsche Courant Gouden Pollepel 2019, werd door restaurantgids Gault&Millau bekroond tot ‘Aziatisch Restaurant van 2020’ en Michelin looft de creativiteit en spreekt van een ‘ongemeen boeiende ervaring’.

Lemongrass secret weapon

Kelvin Lin: ”iKi past heel goed bij mijn kookstijl en nu ik voor iKi mijn eigen bieren mag ontwikkelen is de cirkel rond. Ik vind het een eer dat ik hiervoor ben gevraagd. De Lemongrass is bier met een kik en lekker hoog op smaak. Het ingrediënt citroengras is voor mij een ‘secret weapon’. Het inspireert me in de keuken en combineert goed met andere Aziatische smaken, zoals Indiaas eten op basis van yoghurt, gerechten met sojatonen en sushi. Ook gerechten met rokerige tonen doen het heel goed bij dit bier. De Thai Sweet Basil heeft in de mond frisse tonen van steranijs, munt, basilicum en een hint van kruidnagel. De combinatie levert een associatie op met het zoetige van drop. In de neus geeft het een echte geurexplosie. Dit bier doet het goed bij gerechten met frisse smaken zoals groene curry, tom kha kai, gerechten uit de Marokkaanse keuken en uit de Japans-Peruviaanse Nikei-keuken.”

Platform met recepturen

De lijn ‘iKi Beer by Kelvin Lin’ is een aanvulling op het bestaande iKi-assortiment, met daarin Yuzu, Ginger, Raz el Hanout, Pepper en het alcoholvrije Zero. Luit Mulder: “De lijn is volop in ontwikkeling, zo werken we nu onder meer aan een dessertbier. Op de website ikibeerbykelvinlin.com is een belevingsplatform gemaakt met video’s met Kelvin, bier-spijs-combinaties en recepturen. Zo combineert Kelvin de Lemongrass met zijn versie van tom kha kai en de Thai Sweet Basil met Alaska kingkrab, Granny Smith appel en crème van jasmijn en limoenblad.

Verkrijgbaarheid

De lijn ‘iKi Beer by Kelvin Lin’ is voor de horeca verkrijgbaar bij Bidfood, Hanos en DunYong Food Services. De reguliere iKi bieren zijn voor de horeca verkrijgbaar bij onder meer alle Nederlandse drankengroothandels en bij Hanos, Bidfood, DunYong Food Services, Lucullus, Asia Express Food en Yama.

Voor de consument is iKi te koop bij onder meer DunYong webshop en toko, Ekoplaza, Sushivankai.nl, Holland Craft Beer en Beerwulf. Verder wordt iKi geschonken in veel van de betere Aziatische restaurants en hotels in Nederland. Een overzicht daarvan is te zien op de iKi website.