Op woensdag 11 november 2020 zijn de winnaars van de European Beer Star bekendgemaakt. Jopen NON IPA werd in de categorie ‘Non-Alcoholic Hoppy Beer’ bekroond met het goud op het Europese kampioenschap. De Haarlemse craft brouwer Jopen sleepte vorig jaar met dit bier nog een bronzen European Beer Star in de wacht. De Non-Alcoholic IPA is vorig jaar verkozen tot beste van Nederland.

Het nieuws werd aangekondigd op de 26e verjaardag van Jopen. De brouwer werd op Sint-Maartensdag, 11 november 1994, opgericht. Sint-Maarten is de beschermheilige van het Haarlemse Brouwersgilde.

Driedubbel feest
Een gelukkige algemeen directeur Michel Ordeman: “Het is vandaag driedubbel feest voor ons. Naast de verjaardag van het biermerk Jopen, vieren we op gepaste wijze 10 jaar Jopenkerk Haarlem. Goud op het Europees Kampioenschap is een prachtige kers op de verjaardagstaart. De competitie staat ontzettend hoog aangeschreven in de bierwereld en we zijn er dan ook enorm trots op.” In 2019 ging de alcoholarme IPA er met het goud vandoor tijdens de Dutch Beer Challenge en in datzelfde jaar werd het bier uitgeroepen tot Country Winner tijdens de World Beer Awards.

NON-varianten
De Haarlemse craft brouwer blijft innoveren. “Ons Non-Alcoholic alternatief voor de reguliere IPA valt ontzettend goed in de smaak”, spreekt commercieel directeur Lydian Zoetman van Jopen. “Ons Nonnetje is aromatisch hoppig met een mooie bitterheid, zoals je van een IPA verwacht. Vanwege het grote succes brachten we vorig jaar een lekkere spicy variant met gember uit.”

Zeventiende editie
De prestigieuze biercompetitie werd voor de 17e keer georganiseerd. Uit 42 landen werden maar liefst 2.036 bieren ingezonden. De jury, bestaande uit 72 bierexperts, heeft de bieren blind geproefd en beoordeeld. European Beer Stars worden uitgereikt aan kwalitatief hoge, authentieke en onderscheidende bieren.