Op vrijdag 18 oktober 2019 heeft in het Bavaria Brouwerijcafé in Lieshout de jurydag plaats gevonden van de Beste Bockbier Competitie 2019. Verdeeld over drie categorieën zijn er door een vakkundige jury, onder leiding van Derek Walsh, meer dan 85 bieren beoordeeld en gekeurd, van 67 deelnemende brouwerijen. Belangrijkste trend; meer ruimte voor innovatie en specials. De uitreiking van de prijzen vindt plaats op 28 oktober in Amsterdam aan het eind van het StiBON-symposium.

Categorieën en indeling

Bij de Beste Bockbier Competitie worden de ingezonden bieren ingedeeld in drie categorieën. Binnen elke categorie zijn er diverse subcategorieën gedefinieerd. De eerste hoofdcategorie is Donker Bock. Deze bockbieren zijn in basis te zien als de ‘traditionele’ bockbieren. De tweede categorie is gericht op Specials. Denk hierbij aan bieren met toevoegingen zoals groenten, kruiden, honing of sterke drank. Maar ook afwijkende bockbieren zoals Weizenbock of bockbieren met rooksmaak of houtrijping vallen in deze groep. En tot slot de categorie Dubbel/Sterk bock. In deze categorie zitten alle bockbieren die meer dan 7,5% alcohol hebben. In totaal zijn worden er per categorie drie prijzen toegekend te weten brons, zilver en goud. Op basis van het juryrapport zijn er dus negen bieren in de prijzen gevallen die de titel Beste Bockbier 2019 brons, zilver of goud mogen gaan dragen.

Samenstelling jury en keuring

De Beste Bockbier Competitie is geen verkiezing maar een objectieve keuring door biersommeliers, bierexperts, brouwers en bierkeurmeesters. De bieren worden in diverse rondes gekeurd en beoordeeld. De beste bieren uit de 1e ronde stromen door naar de 2e ronde waar ze nogmaals, door een andere jury, beoordeeld worden. Uiteindelijk komen de bieren met de beste score in de finaleronde terecht en daar wordt bepaald wie per categorie zich Beste Bock mag noemen.