Met pijn in het hart heeft de voorzitter van de stichting moeten melden dat er in 2020 geen Kerstbierfestival zal zijn in het Belgische Essen. Ze hebben de beslissing om het festival te organiseren zo lang mogelijk proberen uit te stellen, maar intussen is het eind september geworden en hebben ze de knoop moeten doorhakken.  

Op dit moment is het toegestaan om binnen activiteiten te houden met tot 200 bezoekers. Voor het Kerstbierfestival zou dat betekenen dat het publiek aan vaste tafels moet zitten, er bediening aan tafel moet worden voorzien en is er een algemene mondmaskerplicht. De organisatie denkt dat het in die omstandigheden niet de moeite loont. Van gezelligheid of ambiance zal weinig sprake zijn en ook financieel zou het moeilijk zijn. Bovendien is de situatie gezien de alweer stijgende curves zeer onvoorspelbaar, het is goed mogelijk dat tegen december er weer nieuwe regels en restricties zijn. Daar komt bij de verschillende manieren van aanpak in de verschillende landen van de bezoekers inclusief reisverboden en constant veranderende codes oranje en rood.

Om de trouwe gasten tijdens de kerstdagen toch te kunnen laten genieten van een heerlijk kerstbiertje gaat de organisatie verrassingspakketten samenstellen van gemiddeld 3 liter bier. De top 3 van 2019 zal in de pakketten zitten aangevuld met bier dat men al in stock had voor dit jaar. Vanaf 10 oktober kan men een kerstbierpakket bestellen en op 5 december kan men het in Essen afhalen. De organisatie is nog bezig met de mogelijkheden van verzending te bekijken. Meer nieuws hierover volgt. Helaas dus geen Kerstbierfestival dit jaar maar de organisatoren hopen iedereen terug te zien in 2021 op een fantastisch festival met onwaarschijnlijk lekker bier.