Dat botanisch brouwer Lowlander een eigenzinnige kijk op duurzaamheid heeft, is inmiddels bekend. Dit jaar lanceert het merk voor het derde jaar op rij haar Winter I.P.A., een bier dat gebrouwen is met teruggewonnen sparrennaalden afkomstig van gebruikte kerstbomen. Dit jaar doet Lowlander er nog een schepje bovenop, door een unieke collab met vier gerenommeerde topchefs. Joris Bijdendijk (RIJKS), Samuel Levie (Brandt & Levie, Food Cabinet), Rudolf Brand (CIRCL) en René van der Weijden (Hemel & Aarde) zullen samen met het team van Bar Bistro Bureau eenmalig een menu samenstellen met de kerstboom als hoofdingrediënt.

Dit exclusieve 5-gangenmenu wordt op zaterdag 11 december geserveerd bij Bar Bistro Bureau in Amsterdam, om zo Nederland meer bewust te maken van de talloze mogelijkheden om natuurlijke producten (zoals kerstbomen) te hergebruiken.

No waste policy
Naast Joris Bijdendijk (RIJKS, Amsterdam) en Samuel Levie (Brandt & Levie, Food Cabinet) hebben ook Rudolf Brand (CIRCL, Amsterdam) en René van der Weijden (Hemel & Aarde, Utrecht) zich aan dit bijzondere plan verbonden. Van der Weijden vertelt: “Het idee van Lowlander past perfect bij de ‘no waste policy’ die wij bij Hemel & Aarde voeren. Een afgedankte kerstboom is een restproduct dat normaal gesproken weggegooid wordt. Wij gaan aantonen dat je zo’n boom kunt transformeren in iets heel lekkers!” Ook Samuel Levie denkt er zo over: “Tot een paar jaar geleden wist ik helemaal niet dat sparrennaalden zo goed te gebruiken zijn in de keuken. Inmiddels maken wij al een feestdagen-kombucha met dennennaalden en ik verheug me erop om ermee te gaan koken.” Wat het menu precies wordt blijft nog even een verrassing, maar de chefs hebben al allerlei wilde ideeën. Zo denkt Rudolf Brand aan een crumble of spar-gemarineerde rauwe vis, fantaseert Samuel Levie over een boudin blanc met ceps en een spar-geïnfuseerde jus, en denkt René van der Weijden aan een dessert van peer gestoofd in sparrensiroop en gezouten caramel van rozemarijn, licht gerookt op sparrennaalden. Joris Bijdendijk houdt zijn kaarten vooralsnog voor de borst, maar garandeert “dat het iets heel bijzonders gaat worden en ook aan vegetarische opties wordt gedacht”.

Na drinken, nu ook eten
Lowlanders ‘Chief Botanical Officer’ Frederik Kampman is blij met het animo onder de vier topchefs. Hij vertelt: “Als botanisch brouwer zijn natuurlijke ingrediënten als kruiden, specerijen en fruit altijd de smaakmakers van onze bieren. Enkele jaren geleden ontstond het idee om van sparrennaalden een Winter I.P.A. te maken en dat werd een groot succes. Het was voor ons dan ook een logische keuze om naast het drinken van de kerstboom, ook het eten van de kerstboom onder de aandacht te brengen. En wie kunnen die gedachtegang nu beter tot leven brengen dan vier van Nederlands meest creatieve chefs? Het zou toch te gek zijn als wij er samen met hen voor kunnen zorgen dat de kerstbomen die normaliter op de hoek van de straat belanden, vanaf nu alleen nog maar in het glas en op het bord eindigen?”

Zelf het 5 gangenmenu proeven?
Dat kan! Op zaterdag 11 december worden de gerechten van de chefs in een exclusief 5-gangenmenu geserveerd bij Bar Bistro Bureau in Amsterdam. Een couvert kost 75 euro, en dat is inclusief bierpairing en beertail vooraf. Na het unieke diner worden de tafels opzij geschoven en kun je tot middernacht dansen op de tunes van de DJ. Vol is vol, dus wees er snel bij. Reserveren kan uitsluitend via www.lowlander-beer.com.