Léon Rodenburg verovert titel Nederlands Kampioen Biersommelier ‘24
Op 24 november 2024 vond bij Brouwerij De Molen in Bodegraven het vierde Nederlands Kampioenschap Biersommelier plaats. Léon Rodenburg uit Houten veroverde de titel na topprestaties op vier onderdelen. Boukje Koop uit Eindhoven werd vicekampioen en bewees zo ten overvloede dat bier alles behalve een ‘mannenzaak’ is.
Het NK Biersommelier wordt elke twee jaar georganiseerd door het Nederlands Gilde der Biersommeliers (NGBS). De beste deelnemers worden afgevaardigd naar het WK, volgend jaar in München. Het deelnemersveld telde dit jaar vijftien biersommeliers: twaalf mannen en drie vrouwen. Ondanks deze ongelijke verdeling wisten twee vrouwen een plek in de finale te bemachtigen.
De voorrondes: bierstijlen, biertheorie en… babykots?
Om de finale te halen, hadden de deelnemers al hun kennis en vaardigheden als biersommelier nodig. Zij moesten zo veel mogelijk punten scoren in de drie voorrondes: bierstijlen juist benoemen, een theorietoets en (veelal ongewenste) smaakstoffen herkennen. Dat het leven van een biersommelier niet altijd over rozen gaat, bewijst die laatste voorronde. Want door ondeugdelijke grondstoffen, brouwfouten, infecties en veroudering kan er veel verkeerd gaan in bier. Het is belangrijk om dat te herkennen, om het product te verbeteren. Voor die afwijkingen bestaan hele technische, vooral verhullende scheikundige namen. Maar onderling spreken biersommeliers vooral over nat karton, afvoerputje en – jawel – babykots. Zoals een deelnemer met het hoofd schuddend het treffend verwoordde toen hij de proefruimte verliet: “Heerlijk!”
De finale: een bier presenteren
Om kampioen te worden, moesten de vijf finalisten een bier presenteren voor een deskundige jury én toeschouwers. Want een goede biersommelier kan zijn passie voor en kennis over bier goed overbrengen op anderen. Léon Rodenburg deed dit uiteindelijk het beste, op de hielen gezeten door Boukje Koop. Léon Rodenburg: “Als brouwer van De Magistraat train ik me suf op biersmaken en -afwijkingen, voor de beste kwaliteit van onze bieren. Dat heeft nu ook vruchten afgeworpen op het NK. Ik ben echt superblij met mijn titel.”