Na de opening van De Prael Den Haag twee jaar geleden is er donderdag 28 mei weer een nieuwe mijlpaal voor de sociale onderneming. De brouwerij wordt officieel in gebruik genomen! De Prael begint donderdag met het brouwen van de eerste De Prael Bitterblond van Haags duinwater. Het bier zal begin juli op tap verkrijgbaar zijn bij De Prael Den Haag.

Met 400 meter aan leidingen en ontelbare uren lassen was het een uitdagende klus om een brouwinstallatie op te bouwen in het voormalige magazijn van de Haagse Energiecentrale aan het Esperantoplein. De brouwinstallatie bestaat uit een brouwhuis van 1000 liter en tien vergistingstanks van ieder 1000 liter. Met de installatie kan iedere maand 10.000 liter Haags Praelbier worden gebrouwen. Daarnaast staan er achter de bar in het proeflokaal vier taptanks van ieder 500 liter. Als het bier klaar is zal het bier rechtstreeks vanuit de vergistingstanks in de taptanks worden gepompt en kan dan meteen getapt en geproefd worden. De bostel, het achtergebleven moutrestant van het bierproces, wordt niet weggegooid, maar geleverd aan de agrarische sector die het gebruikt als veevoer.

Behalve door de brouwmeester zal er gebrouwen worden door de werknemers van De Prael. Deze hebben vaak, allemaal op hun eigen manier, een afstand tot de arbeidsmarkt. De werknemers worden betrokken in alle facetten van de onderneming. Daarnaast krijgen de werknemers ook de mogelijkheid om verschillende opleidingen te doen. Zo kunnen zij bij de brouwer kennis en werkervaring opdoen om zo hard te werken aan hun eigen toekomst.

Over De Prael Den Haag

De Prael Den Haag is een sociale onderneming die staat voor meer dan alleen bier. De Prael is in 2001 opgericht in Amsterdam en is één van de oudste en bekendste kleinschalige producenten van speciaalbieren in Nederland. Als sociale onderneming richt De Prael zich primair op het bieden van serieus werk aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. De mensen die bij De Prael werken krijgen weer het gevoel van meedraaien in de maatschappij, vinden hun werk leuk en zijn bezig om een proces te doorlopen dat bijdraagt aan hun persoonlijke ontwikkeling. Werknemers van De Prael krijgen naast het opdoen van werkervaring ook de kans om een opleiding te volgen. Zo wordt zorg betaald met bier.

De Prael Den Haag is de derde van de vier vestigingen van de brouwer en opende zijn deuren in maart 2018. De Haagse locatie is 900 m2 groot en is gevestigd in het oude magazijn van de Haagse Energiecentrale aan het Esperantoplein. De vestiging beschikt over een uitgebreide keuken met eigen bakkerij een proeflokaal, restaurant en een brouwerij.