De historische binnenstad van Utrecht is een nieuw horecaconcept rijker. Bierbrouwer Lowlander en The Streetfood Club hebben de krachten gebundeld om het voormalig Broesepand in het centrum nieuw leven in te blazen. Botania Food & Beer Garden belooft een inspirerende ontmoetingsplek te worden waar natuurlijk lekkere bieren en (h)eerlijke gerechten samen komen. Een match made in heaven – en dat allemaal in een sfeervolle, tropisch groene setting. Botania is vanaf zaterdag 11 september iedere maandag tot en met zondag geopend voor ontbijt, lunch en diner.

Op ontdekkingsreis in eigen land
Hoewel Lowlander bekend staat om het brouwen met botanicals, is er bij het biermerk altijd al een grote fascinatie voor de culinaire wereld geweest. Oprichter en Chief Botanical Officer Frederik Kampman: “We vinden het ontzettend inspirerend om chefs aan het werk te zien. Waar wij botanicals zoals kruiden, specerijen en fruit toevoegen aan onze bieren, voegen zij deze net zo goed toe aan gerechten om deze meer kleur, smaak en diepgang te kunnen geven. Des te mooier vinden we het om deze werelden samen te brengen.” Met de opening van Botania wordt een lang gekoesterde droom van Kampman dan ook stiekem een beetje werkelijkheid. “We verlangen al enige tijd naar een eigen plek. Een plek waar we door middel van beer & food pairings de wereld van botanicals tot leven kunnen laten komen. Met Botania krijgen we die kans. En om dit dan ook nog samen met zo’n toonaangevende horecapartner als The Streetfood Club te kunnen doen, is natuurlijk te gek. We hebben allebei de ambitie om mensen mee op reis te nemen door middel van smaak. Dat kunnen we bij Botania mooi verder uitrollen.”

The Streetfood Club in een groen jasje
Botania is gevestigd in het onlangs geopende Green UP: het warenhuis van de toekomst waar duurzaamheid hoog in het vaandel staat. “Voor Botania is dat niet anders”, vertelt mede-oprichter van The Streetfood Club Wes Schreutelkamp. “We geloven dat gezond en voedzaam eten hartstikke lekker is en zeker niet saai hoeft te zijn. Daarnaast proberen we zoveel mogelijk producten een tweede leven te geven. We werken samen met lokale, biologische leveranciers voor eerlijke en smaakvolle ingrediënten en zorgen dat er niets zomaar weggegooid wordt. Zo werken we bijvoorbeeld samen met De Clique, die siropen maken van overgebleven citrusschillen en koffiedik recyclen voor een heuse oesterzwamkwekerij. In onze keuken gaan we aan de slag met verschillende conserveringstechnieken zodat onze ingrediënten niet alleen langer houdbaar zijn, maar ook nog eens extra lekker zullen smaken.”

Dit kun je verwachten
Benieuwd wat er bij Botania zoal te proeven valt? Met Lowlander als een van de initiatiefnemers, is er aan bier geen gebrek. Dankzij de gevarieerde selectie botanisch gebrouwen bieren, kun je bij vrijwel ieder gerecht een passend biertje kiezen. Ook de menukaart biedt voldoende variatie, zodat er voor ieder wat wils is. De kaart bestaat grotendeels uit vegetarische en vegan gerechten: overwegend gezond en afgewisseld door verrassende guilty pleasures. Van huisgemaakte banana pancakes en licht pittige bloemkool currys tot finger food zoals halloumi fries en mais tempura. En dat is niet alles. Naast de appetijtelijke versnaperingen, zullen er ook maandelijkse evenementen bij Botania worden georganiseerd. “Als het aankomt op een groenere toekomst in combinatie met smaak, delen wij onze kennis maar al te graag”, aldus Frederik Kampman. “Daarom lanceren we verschillende workshops, masterclasses en seminars die jou hier alles over zullen leren. Thema’s als wecken en inmaken en de kracht van de natuur inzetten om smaak te creëren zijn enkele voorbeelden die we zullen behandelen.”

Botania Beer & Food Garden is vanaf zaterdag 11 september iedere dag geopend voor ontbijt, lunch, diner en de borrel. Reserveren is niet nodig. Ben je van plan om met een groter gezelschap te komen? Dan kun je een mailtje sturen naar garden@botania.eco. Voor meer informatie en de huidige openingstijden kun je terecht op de website van Botania en Lowlander