Wegens de aanhoudende lockdown dreigt de horeca zo’n 9 miljoen liter bier te verspillen, zo blijkt uit een schatting van de Vereniging Nederlandse Brouwers. Dat is gelijk aan 36 miljoen glazen bier. Botanisch brouwer Lowlander komt met een oplossing: ze halen bierfusten met een verstreken THT-datum op bij zoveel mogelijk bars, cafés en restaurants en maken hier een smaakvolle jenever van. Horecazaken kunnen zich tot 22 maart inschrijven op de website van Lowlander. In ruil voor iedere ingeleverde bierfust, krijgen deelnemende horecazaken een fles Lowlander I.P.A. Jenever terug.

Precies een jaar na de aankondiging van de eerste lockdown, lijkt het erop dat de horeca binnenkort weer open mag. Toch heeft deze lange periode van gesloten deuren ervoor gezorgd dat veel zaken met bieroverschotten achterblijven. De hoeveelheid bierfusten die tegen de THT-datum lopen – of hier zelfs al overheen zijn – kunnen met de heropening van de horeca niet meer geschonken worden. “Zonde!”, vindt oprichter en Chief Botanical Officer van Lowlander Frederik Kampman. “Bij Lowlander staan we voor natuurlijke smaak en topkwaliteit. Voor ons is het dan ook meer dan vanzelfsprekend om de onbruikbare bierfusten gratis om te wisselen voor nieuwe, verse varianten. Zo hebben wij als kleine brouwer inmiddels bijna 100 duizend glazen bier equivalent aan fusten teruggehaald en vervangen vanwege de lockdown. Door jenever te maken van bieroverschotten bieden we niet alleen een kleine oplossing voor een veel groter probleem, maar creëren we ook bewustwording rondom dit thema. We willen graag laten zien dat bier weggooien nooit een optie hoeft te zijn.”

Nog altijd even relevant
Tijdens de eerste lockdown ontstonden er al mooie initiatieven om een groot deel van het verspilde bier een nieuwe bestemming te geven; zo werd er al veevoer en handgel van gemaakt. Toch blijkt dat de urgentie ook nu nog enorm hoog is. “We besloten eens rond te vragen bij zo’n 100 verschillende horecazaken. Al snel kwam naar voren dat veel horecaondernemers nog steeds met oude bierfusten opgescheept zitten waar ze niets meer mee kunnen”, vertelt Frederik. Om te voorkomen dat er nog meer dan 9 miljoen liter bier door de gootsteen gespoeld wordt, kan het bier door Lowlander opgehaald worden. Voor iedere ingeleverde bierfust I.P.A. krijgt de desbetreffende horecazaak een fles premium Lowlander I.P.A. Jenever terug.

Zo werkt het
Bars, cafés en restaurants kunnen zich tot 22 maart inschrijven op de website van Lowlander om hun overgebleven bierfusten op te laten halen. Voor ieder bierfust dat wordt ingeleverd, krijgt de horecazaak een fles Lowlander I.P.A. Jenever ter waarde van €25 terug. Voor de inzamelingsactie vraagt Lowlander specifiek naar de bierstijl I.P.A. – deze mag van elk biermerk afkomstig zijn.