450 jaar na de marteling en moord (op 9 juli 1572) van de later heilig verklaarden martelaren van Gorcum nam de gardiaan Gerard Heesterbeek van de minderbroeders franciscanen in Weert het eerste flesje ‘Martelaren bloed’ in ontvangst, een speciaal donkerbier. Stichting Weertzzz brouwde als levende herinnering dit speciaal bovengistend bier met een dieprode kleur. Op het etiket staan de H. Hieronymus en de H. Antonius broederlijk naast elkaar.

Het jaar 1572 heeft enkele beroemde historische gebeurtenissen opgeleverd die prominent figureren in de canon van de Nederlandse geschiedenis. Natuurlijk de inname van Den Briel door de geuzen op 1 april, maar tegelijkertijd ook de marteling en moord op 9 juli 1572 van de later heilig verklaarden martelaren van Gorcum waaronder de H. Hieronymus en de H. Antonius, minderbroeders franciscanen uit Weert.

450 jaar later nam de gardiaan Gerard Heesterbeek van de minderbroeders franciscanen in Weert het eerste flesje ‘Martelaren bloed’ in ontvangst, een speciaal donkerbier. Peter Korten, voorzitter van Geschiedkundig genootschap de Aldenborgh kreeg het tweede flesje na afloop van de lezing over de Martelaren van Gorcum in het koor van de paterskerk in Weert.

Stichting Weertzzz brouwde als levende herinnering een speciaal donkerbier  ‘Martelaren bloed’. Het is een speciaal bovengistend bier met een dieprode kleur. De moutsmaak is mooi in balans met de hopbitter. Het mondgevoel is droog en vol. Dit donkerbier gist na op de fles. Op het etiket staan de H. Hieronymus en de H. Antonius die broederlijk naast elkaar een altaar sieren in de rijksmonumentale Paterskerk. Het bier is in beperkte oplage gebrouwen bij de Stadsbrouwerij Weert naar een recept van René Janssen en is nu al een verzamelaarsitem. Overigens had het klooster van de minderbroeders franciscanen ook een kloosterbrouwerij in Weert van 1614 tot 1936.

Het bier is te drinken bij stadscafé de SooS, Proeflokaal de Brouwschuur en in de Paterskerk. Het bier is te koop bij Wijnhuis Weert, Oranjeplein 237 in Weert en via de website Weertzzz.nl.