Bloembollenkwekerij de Tulperij van Daan en Anja Jansze en bierbrouwerij Warsteiner zijn tot de ontdekking gekomen dat ze een mooie overeenkomst hebben: de Tulp. Het echtpaar is weliswaar specialist als het over de bloem gaat en bij Warsteiner zijn ze trots op hun iconische glaswerk, ook wel bekend als ‘de Tulp’. Al zou je deze naam niet snel verwachten bij een glas van een Duits biermerk, toch zorgt het ervoor dat dit een grappige opening was om Duits en Nederlands erfgoed aan elkaar te koppelen en zo werd het idee voor de tulpen taptraining geboren. Beeld het je eens in: samen met je vrienden een privé taptraining krijgen in een zee van tulpen. Op 8 mei 2024 laat biersommelier Thomas Wijns Nederlandse bierliefhebbers ervaren hoe je bier op de Duitse manier in een tulpglas tapt midden in een prachtig bloeiend tulpenveld van de Tulperij. Deze zeer bijzondere ervaring is slechts weggelegd voor maar vier personen.  

De Tulperij

De Tulperij is een echt familiebedrijf en ligt in het hart van de bollenstreek in Voorhout. Al sinds 1927 is de familie actief in de bloembollen. Opa Adriaan Jansze startte met het kweken van tulpen toen hij van zijn vader een stuk land erfde en de vader van Daan nam het bedrijf over met uitbreiding naar narcissen en hyacinten. In 2013 zijn ze de Tulperij gestart; een plek waar iedereen welkom is om in het voorjaar te genieten van tulpen, narcissen en hyacinten, en in het najaar van de dahlia’s. “Wij zien, ruiken, voelen en beleven de tulp het hele jaar door en we vinden het geweldig om dit ook met bezoekers over de hele wereld te kunnen delen. Toen Warsteiner ons vroeg of zij dit jaar mochten neerstrijken in een van onze velden met een tulpen taptraining zeiden we meteen ja. De belevenis rondom de tulp staat bij ons centraal. Van excursies, rondleidingen door ons bedrijf, een terras met uitzicht op de tulpen tot een pluktuin: we hebben het allemaal en iedereen is welkom. Ook de Duitse tulp die nog nieuw voor ons was maakt dit seizoen uit van onze tulpenfamilie”, zegt Anja Jansze lachend.

Het Tulpglas

Raakvlakken genoeg met de Tulperij want ook Warsteiner is een familiebedrijf. De familie Cramer liet in 1969 een speciaal glaswerk ontwerpen door een beroemde Duitse ontwerper en hij noemde het ‘de Tulp’. Dit glaswerk, dat veel gelijkenissen heeft met een champagneglas, zorgt voor een premium drinkbeleving; dankzij de unieke vorm kan de grote volle Warsteiner schuimkraag mooi boven het glas uit pronken en de druppelvanger om de voet vangt de condensdruppeltjes op. In Duitsland, waar de bierpul zijn oorsprong vindt, werd Warsteiner met de Tulp gezien als de grondlegger van de premium biercategorie. In horecagelegenheden waar traditiegetrouw alleen maar wijn of champagne werd geserveerd kreeg Warsteiner door deze chique productpresentatie ook voet aan de grond. Ook werd het Tulpglas een icoon voor pop-art legende Andy Warhol die haar vereeuwigd heeft op één van zijn doeken en hebben binnen- en buitenlandse kunstenaars het tulpglas zelf als canvas gebruikt wat uitmondde in de meerjarige tulpglas Art Collection.

“De Duitse en Nederlandse tulp, beiden zijn ze prachtig en het waard om tentoongesteld te worden aan een groot publiek. Ik vind het geweldig om Nederland kennis te laten maken met de speciale Warsteiner taptechniek, want ja, dat is heel anders dan hoe we in Nederland een biertje tappen. Wist je bijvoorbeeld dat ze in Duitsland nooit afschuimen en de schuimkraag wordt gezien als de kroon op het werk? Ik stel mensen ook meestal de vraag of ze een slokje uit het bakje water met afschuimspatel willen drinken die op de bar staat. Ik heb alleen nog maar afkeurende blikken gezien, dus waarom willen we een verse schuimkraag hiermee in aanraking laten komen? Dit en nog veel meer van dit soort weetjes zal ik delen tijden de tulpen taptraining. Hoe leuk is het om samen letterlijk te proosten op de tulp tussen de tulpen? Ik heb er nu al zin in!”, aldus biersommelier Thomas Wijns.

Warsteiner Tulpen taptraining @de Tulperij

De winactie loopt tot en met de eerste week van mei. Op 8 mei zullen Thomas Wijns, Daan en Anja Jansze de winnaars verwelkomen met koffie en tulpengebak, een lunch, de tulpen taptraining en een aansluitende Alkoholfrei borrel. Bij slecht weer wordt de belevenis voortgezet in de beleveniskas van de Tulperij. Ga snel naar de Instagram pagina van WarsteinerNL en doe mee aan de tulpen taptraining winactie om kans te maken op die 4 felbegeerde plekken.

Dit is de link naar de winactie: WarsteinerNL (@warsteinernl) • Instagram-foto’s en -video’s

Over Warsteiner

In het dorpje Warstein, in het natuurrijke Sauerland, wordt sinds 1753 Warsteiner gebrouwen. Dit gebeurt nog altijd volgens de eeuwenoude tradities van het Reinheitsgebot (1516) in een van de modernste brouwerijen van Europa. Vanuit de familiebrouwerij, die sinds negen generaties eigendom is van de familie Cramer, worden de bieren van Warsteiner naar inmiddels meer dan 60 landen wereldwijd geëxporteerd. Warsteiner stelt zich als doel om mensen wereldwijd te laten genieten van het beste dat de Duitse brouwcultuur te bieden heeft. Het biermerk heeft dan ook als missie om het meest geliefde Duitse biermerk ter wereld te zijn.