Vrijdag 24 en zaterdag 25 mei a.s. opent stichting Bier In Zeeland (BIZ) voor de vijfde maal de deuren van de abdij voor het Middelburgse Abdij Bier Festival. Het wordt het eerste lustrum, met veel bijzonderheden en nieuwe bieren van de Zeeuwse brouwers, waaronder enkele primeurs. Er zijn ook dit jaar nieuwe Zeeuwse brouwerijen bijgekomen. In de eeuwenoude kloostergangen zullen Zeeuwse brouwers, kloosterbrouwers en enkele gastbrouwers neerstrijken om hun meest uiteenlopende bieren te laten proeven.

BIZ start intussen zelf, in samenwerking met onder andere de HZ/University of Applied Science, met een onderzoeksproject ‘Bier uit Zee’. Op het festival zullen studenten van de HZ aanwezig zijn. En het feestelijke randje  buiten het bier wordt gevormd door een culinaire foodpairing, live muziek, een bierquiz en voor de liefhebbers een rondje door de stad met een Zeeuws trekpaard. In de eeuwenoude kloostergangen zullen Zeeuwse brouwers, kloosterbrouwers en enkele gastbrouwers neerstrijken om hun meest uiteenlopende bieren te laten proeven. Daarbij zitten enkele primeurs in het vat. Anders dan bij andere festivals wordt op beide dagen ook ter plaatse nog bier gebrouwen. Dit past bij de abdij, waar Norbertijner monniken reeds in de twaalfde eeuw wekelijks bier maakten, vanwege het riskante drinkwater. Het Walchers Biergilde staat nu garant voor de kwaliteit van het bier.

Stichting Bier in Zeeland

In de ondergrondse Grote Crypte zal Bier in Zeeland in kleinere hoeveelheden nog circa 100 andere bieren presenteren. Daarvoor worden internationale contacten ingeschakeld en bierreizen gemaakt naar verre oorden. Er is na jarenlange pogingen bijvoorbeeld nu voor het eerst bier van het in 2016 door een zware aardbeving getroffen Benedictijnse klooster in Nursia, Italië. In 529 na Christus stelde Benedictus van Nursia de ‘Kloosterregel’ op, een werk bestaande uit 73 hoofdstukken waarin de monniken onder meer wordt aangeraden om te werken, te studeren en voor zieken te zorgen. De kloosterregel is door de meeste Westerse kloosters overgenomen en daarom is het bijzonder dat het bier van de huidige monniken van Nursia op het festival in de Middelburg te drinken zal zijn.  

Festiviteiten Klein Abdijplein

Op het Klein Abdijplein zullen een tiental regionale bands optreden, onder andere de Blues Sensation, Songbird, Anne en de ANFCD band. De muziek zal worden afgewisseld door brouwers die hun primeurs presenteren om te proeven, onder meer van Baardaap Brewing uit Middelburg, Brouwerij Rodanum uit Aardenburg en Stadsbrouwerij Middelburg. En het publiek kan meedoen aan een Bierquiz, waaraan onder andere culinair journaliste en bierkenner Puck Kerkhoven haar medewerking zal verlenen. Wie tijdens al deze feestelijkheden trek krijgt in een stevige bite kan hiervoor terecht bij de Foodstand van vleesrestaurant Steaker uit Domburg, waar de gepassioneerde chefs Etienne Minnaert en Roland van Bezooijen de scepter zwaaien. Voor de kleinere trek zijn er kaas- en worstplanken. Kijk voor meer informatie of voor de aanschaf van tickets en/of het foodpairing-arrrangement op  www.abdijbierfestival.nl , Facebook of Twitter.