Op maandag 22 november jl. zijn op de Horeca Expo in Gent de winnaars bekend gemaakt van de 11e editie van de Brussels Beer Challenge, die begin november plaatsvond in Eupen, Duitstalig België. België werd met 82 medailles de grote winnaar, gevolgd door Nederland met 35 medailles en Italië werd met met 34 medailles derde. Opvallend dit jaar is de lagere uitslag van Amerika met slechts 25 medailles. Dit jaar werden 1800 bieren ingestuurd, verdeeld over 41 landen, gekeurd door 85 bierspecialisten.

De traditionele Belgische brouwers behaalden 28 gouden, 29 zilveren en 25 bronzen medailles. De gedurfde Nederlandse brouwers scoorden opvallend goed met 11 gouden, 11 zilveren en 13 bronzen medailles. De gepassioneerde brouwers uit Italië scoorden respectievelijk 8 gouden, 7 zilveren en 19 bronzen medailles. En daar waar de brouwers uit de Verenigde Staten andere jaren hoog scoorden, viel dat dit jaar ietwat tegen: 7 goud, 9 zilver en 9 brons.

China komt eraan

Opvallende ‘nieuwkomer’ dit jaar is de groep Chinese brouwers. Zij behaalden samen 16 medailles, waarvan 6 gouden, 4 zilveren en 6 bronzen. En dat vaak ook in zeer specifieke bierstijlen die toch meestal in andere landen dan China worden gebrouwen. Gaan de Chinezen nu ook al succesvol andere bierstijlen kopiëren?

Landenwinnaars

Aan het eind van de presentatie van de winnaars werden ook de landenwinnaars bekend gemaakt. Zo werd DAVO-bieren met hun Weizenbock overall Nederlands winnaar. De winnaar van de algehele competitie, de COMAC-Award, werd Gouden Carolus whisky infused van Brouwerij Het Anker uit Mechelen (zie foto).

Voor alle resultaten op een rijtje inclusief alle namen van de bieren en hun brouwerijen, zie de website van de Brussels Beer Challenge: https://results.brusselsbeerchallenge.com/nl