In 2017 werd 1,9 miljard liter bier dat in Nederland werd gebrouwen naar het buitenland geëxporteerd. Daarmee laat Nederland België en Duitsland achter zich, zij volgen met 1,6 miljard liter bier per land. Dit meldt Eurostat.

Duitsland grootste bierproducent 

Volgens cijfers van Eurostat is Duitsland de grootste bierproducent van Europa. Nederlands bier is zo populair dat vorig jaar 1,9 miljard liter in Nederland gebrouwen bier werd geëxporteerd. Dat volume komt overeen met wat er in 2016 werd geëxporteerd. Nederland exporteert ongeveer 300 miljoen liter meer dan Duitsland en België (allebei 1,6 miljard liter bier). Daarna volgen Frankrijk en Groot-Brittanië met respectievelijk 0,7 miljard liter en 0,6 miljard liter bier. Europees bier wordt vooral uitgevoerd naar de Verenigde Staten (1,1 miljard liter) en China (520 miljoen liter). Daarmee gaat bijna de helft van het geëxporteerde bier naar die twee landen.

Bierproductie gestegen

Vergeleken met 2016 is er veel meer bier gebrouwen in Europa. Er werd maar liefst 2,3 miljard liter meer geproduceerd in 2017 vergeleken met het jaar ervoor. Ook in Nederland is de bierproductie flink gestegen. Werd er in 2016 nog 2,6 miljard liter bier gebrouwen, in 2017 was dit 3,9 miljard liter. Duitsland is veruit de grootste bierproducent van Europa met 8,1 miljard liter bier, gevolgd door het Verenigd Koninkrijk (5,6 miljard liter), Polen (4 miljard liter), Nederland (3,9 miljard liter) en Spanje (3,6 miljard liter). Van de 3,9 miljard liter bier die Nederland produceerde in 2017 werd er dus 1,9 miljard liter geëxporteerd. Dat betekent dat Nederland bijna de helft van haar geproduceerde bier exporteert. Een enorm verschil met bijvoorbeeld Duitsland, dat zo’n 20% van het gebrouwen bier exporteert.