De Stadsbrouwerij de Kemphaan, gevestigd in het modernste Waterkasteel op het stadslandgoed De Kemphaan te Almere, heeft een uniek doordrinkbaar, laag alcoholhoudend bier gebrouwen. Het bier is gebrouwen met Bittergourd. Deze groente, die veel in de Surinaamse en Indische keuken wordt gebruikt, is ongelofelijk bitter van smaak en dus een goede vervanger voor het grootste deel van de hop. Het bier is een licht (2,5%) maar zeer doordrinkbaar zomerbier.

Brouwer Lex Meeuwisse: “Na de erkenning van het hoofdgebouw van stadslandgoed De Kemphaan als een half open waterkasteel, is mij gevraagd om een middeleeuws kasteelbier te ontwikkelen. Nu hadden de bieren in die tijd altijd een laag alcoholgehalte en hadden ze nog geen hop tot hun beschikking voor de houdbaarheid en de bittere smaak. Op ditzelfde moment kwam er de nog niet zo bekende groente Bittergourd of ook wel  genoemd Sopropo beschikbaar door een Europees project Green Health Solutions. In dit project werd er experimenteel Bittergourd geteeld. De OMFL, uitvoerder van dit Europese project, had het Kip & Ei restaurant Dubbel-Op De Kemphaan gevraagd om hier met deze groente te experimenteren voor een specialiteiten-pannenkoek. Deze groente die veel in de Surinaamse en Indische keuken wordt gebruikt is ongelofelijk bitter van smaak en dus een goede vervanger voor het grootste deel van de hop.”

“Na enig experimenteren is het recept voor een licht ( 2,5% ) maar zeer doordrinkbaar zomerbier gevonden dat door de diverse smaakpanels zeer positief werd beoordeeld. Vooral de mensen die bekend zijn met de smaak van Sopropo herkennen deze in de bitterheid van de nasmaak. Vanwege het middeleeuwse karakter van het bier wordt deze geserveerd in aardewerken bokalen”, aldus Lex. Karin Senf, namens de OMFL, waardeert het enorm dat het Kip & Ei restaurant Dubbel-Op en Stadsbrouwerij De Kemphaan het aandurfden om met deze bijzonder bittere groente pannenkoeken en bier te maken. “Een heel gewaagd en innovatief experiment. Met dit soort initiatieven behalen wij uiteindelijk een belangrijk doel van ons project: meer business in Flevoland.”

De presentatie van dit unieke Waterkasteelbier vindt op 1 maart om 16.00 u plaats op het Binnenhof van Waterkasteel de Kemphaan bij de stadbrouwerij de Kemphaan in Almere. Op 3 maart is er een speciale Waterkasteel-proefmiddag voor de bezoekers van het stadslandgoed de Kemphaan vanaf 13.00 u tot 16.00 u. Er zijn rondleidingen door het Waterkasteel en andere activiteiten.