De abdij van Averbode heeft samen met Brouwerij Huyghe een tweede abdijbier gelanceerd: de Averbode Extra. Met de lancering van dit abdijbier sluit de abdij aan bij een vroegere biertraditie in de abdij en beantwoorden de vraag van de consument naar smaakvol blond bier met minder alcohol. Aan smaak ontbreekt het echter niet. Door de recentste brouwtechniek die wordt toegepast, behoudt het bier met een alcoholgehalte van 4.8% een rijk smaakpallet.

In de eeuwenoude biertraditie binnen de abdijmuren van Averbode werden er steeds meerdere bieren gebrouwen. Naast een abdijbier met een hoger alcoholgehalte, dat was bestemd voor eerder feestelijke gelegenheden, brouwden de Norbertijnen ook een soberder bier met minder alcohol. Zo ontdekte archivaris Herman Janssens in het abdijarchief: ‘In het dagboek van abt Vaes vinden we in 1673 de aantekening dat gewoon conventsbier (‘cerevisia conventuali ordinarie’) werd gebrouwen met 6 mud mout, 1 mud haver en 1 mud tarwe, samen 20 tonnen; voor beter bier (‘pro meliori cerevisia’) werden 7 mud mout, 1 mud haver en 2 mud tarwe gebruikt’.Econoom-norbertijn Eric Seghers wijst er dan weer op dat ook in de huisbrouwerij van belevingscentrum Het Moment van bij de opstart in 2016 deze traditionele aanpak werd doorgetrokken en geactualiseerd: “Vanuit onze huisbrouwerij bieden wij drie abdijbieren aan die elk een onderscheidend alcoholpercentage hebben. Zo geven wij de bezoekers de keuze tussen een ‘gewoner’ blond abdijbier met 4,85 % alcohol – een blonde frisse dorstlesser – en een echt degustatiebier met 8.5 % alcohol dat met dry hopping wordt gebrouwen. Ook kan er ter plaatse een donker abdijbier worden gesmaakt met 7 % alcohol. Met het aanbieden van een Averbode Extra komt er dit jaar ook in de horeca en in de huiskamer een breder aanbod. In lijn met onze plaatselijke abdijgeschiedenis wordt het mogelijk om ook daar van een echt Averboods abdijbier met een rijk smaakpallet én een bescheidener alcoholgehalte te genieten. Op deze wijze geven wij de tiende verjaardag van het opnieuw aanknopen bij de lange abdijbier-traditie een feestelijk karakter.”

Brouwmeester Joris Dheedene van brouwerij Huyghe ontwikkelde in samenspraak met de Norbertijnen van Averbode het nieuwe abdijbier. Hij beschrijft het bier als volgt: “Averbode Extra is een blond multigranenbier van hoge gisting dat door het gebruik van de unieke Averbode gist zijn typische aroma van kruiden en groene appel verkrijgt. De dry-hopping zorgt voor de kenmerkende toets van bloemigheid en fijne hoppen. De smaak is fris, gepast hoppig met een lichte body die resulteert in een zacht en dorstlessend bier.” Met de lancering van dit abdijbier sluit de abdij aan bij een vroegere biertraditie in de abdij en beantwoorden de vraag van de consument naar smaakvol blond bier met minder alcohol. Aan smaak ontbreekt het echter niet. Door de recentste brouwtechniek die wordt toegepast, behoudt het bier met een alcoholgehalte van 4.8% een rijk smaakpallet.

Invoeren logo ‘Authentic Norbertine Products’

Naarmate verpakkingen en etiketten worden vernieuwd zal in 2024 het goudgele en blauwe logo voor ‘Authentic Norbertine Product’ gaandeweg meer op de Averbodeproducten prijken, zoals nu reeds op het flesje van de ‘Extra’. De Orde der Norbertijnen heeft dit logo ontwikkeld om het commercieel misbruik van Norbertijnse klooster-en heiligennamen tegen te gaan. Dit keurmerk kan enkel worden gebruikt op producten die onder de verantwoordelijkheid en supervisie van een religieuze gemeenschap van de orde op de markt worden gebracht.