Scheldebrouwerij brengt haar allernieuwste editie uit van de zwaar blonde gigant ’n Toeback. Deze klassieker van weleer wordt sinds hun jubileumjaar 2019 als ‘single hop specials’ gebrouwen. De vierde variant (9% vol.alc) heeft niet alleen een nieuw hopkarakter met Enigma hop, maar is ook voorzien van een spiksplinternieuwe jas. De hop wordt maar liefst viermaal ingezet tijdens het brouwproces.

’n Toeback (9%) is een hoppige veelpoot. Een flexibele krachtpatser. Het zwaar blonde basisbier blijft weliswaar telkens ongewijzigd, toch verandert het karakter ieder brouwsel opnieuw door het inzetten van één markante hopsoort die het podium verdient. Deze hop wordt maar liefst viermaal ingezet tijdens het brouwproces: voor de bittering aan het begin van de kook en aan het eind als aromahop. Vervolgens een fikse vleug in de whirlpool en tenslotte nog door middel van dry hopping tijdens het lageren. Deze Enigma-special zorgt voor fraaie toetsen van rood fruit en frisse tonen van witte druif.
Alle Toeback-edities zijn schitterende begeleiders van fusion cooking en street food. De bieren kunnen bitterheid en vetten aan, en zeker ook scherpte en kruidigheid. Het bier matcht uitstekend met pittige worst, noten, gedroogd fruit en karakteristieke kazen, en is daarmee de held naast iedere borrelplank.

‘n (straffe) Toeback betekent vrij vertaald ‘een zware klus’ en met een reden: met 9% is het bepaald geen flierefluiter en verdient aandacht en geduld. ‘n Hoppig bier dus met pit.
Eerder opgedoken als: 1. Sabro-special 2. Idaho7-special 3. Talus-special.