De Belgische brouwerij The Musketeers, die nationaal en internationaal al jaren scoort met zijn Troubadourbieren, is 22 augustus gestart met de bouw van een nieuwe brouwerij op de plek van een voormalige steenbakkersfabriek in Sint-Gillis-Waas. De brouwerij moet een nieuwe toeristische trekpleister worden voor het Waasland. Met een brouwinstallatie van 50 hectoliter wordt het meteen de grootste onafhankelijke brouwerij van het Waasland. 

De eerste steen werd gelegd in aanwezigheid van Vlaams minister van Werk, Economie, Innovatie en Sport Philippe Muyters en de burgemeester van Sint-Gillis-Waas Chris Lippens. 

Hoge kwaliteitseisen

Na een jarenlange zoektocht naar een geschikte locatie voor de nieuwe brouwerij van The Musketeers, viel in 2016 het oog van de brouwers op de oude steenbakkerij in de Reepstraat in Sint-Gillis-Waas. Nu, twee jaar later, zijn de bouwwerken van start gegaan. “We zijn zeer fier dat we – gestart in 2000 met 1 Belgische Frank – hier nu staan als 100% onafhankelijke brouwerij. We zijn bekend geworden om onze Troubadourbieren en de hoge kwaliteitseisen die we onszelf steeds opleggen. Die hoge eisen hebben we ook doorgetrokken in de bouw van onze nieuwe brouwerij”, aldus Stefaan Soetemans van The Musketeers. Met een brouwzaal van het vermaarde Duitse Rolec wordt de lat hoog gelegd. Rolec installeerde eerder al brouwzalen bij o.a. Brew Dog (Schotland), Meantime (VK), Lagunitas (VS) en het Belgische Sint-Bernardus. Per batch kan er 50 hectoliter gebrouwen worden, omgerekend zo’n 20.000 glazen Troubadour. Een volautomatische afvulmachine vult en verwerkt vervolgens 6000 flessen per uur. De brouwerij brouwt momenteel 8000 hectoliter per jaar. Binnen drie jaar wil The Musketeers dat volume bijna verdubbelen en 15.000 hectoliter bier per jaar produceren.

Toeristische trekpleister in het Waasland

De nieuwe brouwerij ligt op de terreinen van de Wase Golf en vlakbij de knooppunten van wandel- en fietsroutes in het Waasland. De brouwerij wordt ook voorzien van een horecazaak waar toeristen met een hart voor Belgische speciaalbieren terecht kunnen. In samenwerking met de toeristische diensten en lokale organisaties worden er volop fiets- en wandelroutes en weekendarrangementen uitgewerkt. De brouwerij verwacht jaarlijks 25.000 bezoekers over de brouwvloer te krijgen.

Strategische transformatiesteun van Vlaanderen

De totale investering van het project bedraagt 8 miljoen euro en levert bij de opening alvast 10 extra jobs in de regio op. Brouwerij The Musketeers kan rekenen op subsidies van de Vlaamse overheid via het programma ‘Strategische transformatiesteun’. Die steun is er voor kmo’s en grote ondernemingen die individueel of gezamenlijk een strategisch transformatieproject willen realiseren.