Hoewel de sluiting van de horeca ook voor Brouwerij Het Anker uit Mechelen (B) een zware dobber is, blijven ze werken aan nieuwe producten. Midden april kwam de nieuwe whisky Gouden Carolus Single Malt Sherry Oak uit en nu is het de beurt aan de Collector’s Edition. Elk jaar wordt de drieliterfles Gouden Carolus Classic beschilderd met een ander thema. Zoals ieder jaar werden er maar 1.500 flessen gemaakt van deze Collector’s Edition. Ze zijn te koop in de winkel van de brouwerij in Mechelen en in sommige drankenhandels.

“Ik vind het ontwerp ook deze keer weer heel geslaagd”, reageert Charles Leclef. “Zeker in deze moeilijke tijd is het een sterk signaal dat we met nieuwe producten naar buiten blijven komen. Dat we bovendien met dit bier zilver en met Gouden Carolus Tripel goud wonnen op het Concours International de Lyon vorige week, is een hart onder de riem voor onze medewerkers.”

Waterduivel de Nekker
Bij het horen van de naam de Nekker denkt u vermoedelijk aan het provinciaal domein net buiten de stadsring van Mechelen. Maar wist u dat daar volgens de legende een waterduivel woonde die argeloze voorbijgangers en kinderen in het water lokte om ze te laten verdrinken? Gelukkig kon Sint Rombout hem verslaan en zo de rust doen terugkeren. “Het is een beetje een luguber verhaal. Niemand was nog veilig in Mechelen”, vertelt Kevin Cuyt, die de zesde editie van de Collector’s Edition illustreerde. “Ik illustreer graag verhalen met een duister kantje. Het monster heb ik gebaseerd op de horrorklassieker ‘Creature from the Black Lagoon’ en heb een striptekenstijl gebruikt om het verhaal op een eigentijdse manier te brengen. Het was heel fijn om aan te werken, en ik ben trots op het resultaat.”

Medailles als duwtje in de rug
“Al onze medewerkers blijven gemotiveerd, en dat doet me plezier. Maar het is niet gemakkelijk”, aldus Charles Leclef, eigenaar van de brouwerij. “Onze verkoop viel grotendeels stil door de sluiting van de horeca. Ook de brasserie, hotel en rondleidingen zijn gesloten. De productie is verminderd, maar viel niet stil. De prijzen die we wonnen, zijn een belangrijke motivatie in deze lastige periode.” Gouden Carolus Tripel won goud in de categorie Haute Fermentation – Ale – Triple (Belge), Gouden Carolus Classic haalde zilver in de categorie Brune & Noire Ale – Abbey Trappist-Style Dubbel.