Wat passie voor bier niet allemaal kan teweegbrengen. Nadat Agristo en De Watergroep eind maart hun project rond duurzaam watergebruik bekend maakten, zagen H.O.P. (Heerlijk Objectief Proeven) en Brouwerij Toye in het gezuiverde Leiewater nog een mooie toepassing. Het resultaat: O’ De Lys, een uniek Belgisch bier op basis van gezuiverd Leiewater dat op dinsdag 9 oktober officieel werd voorgesteld. 

Begin 2018 is Agristo gestart met het inzetten van gezuiverd Leiewater in haar productieproces. Het Leiewater, gecapteerd door De Watergroep, wordt in de waterfabriek op de site van Agristo opgewaardeerd tot drinkwaterkwaliteit, en daarna geleverd aan het aardappelverwerkend bedrijf. Op basis van ruw water uit de Leie produceert De Watergroep water op maat om te gebruiken in de processen van Agristo. Dit proceswater heeft Agristo nodig voor het wassen, schillen, snijden en blancheren van de aardappelen. Dit positief en duurzaam verhaal werd opgepikt door H.O.P. (Heerlijk Objectief Proeven), waar het idee groeide om met het gouden water van de Leie een uniek bier te brouwen. “Als culturele vereniging, erkend door de stad Kortrijk wilde H.O.P. iets doen dat de stad mooi in de kijker plaatst”, stelt Carl Kins, ondervoorzitter van H.O.P., de creatie van dit bier voor. “Wat beter dan een bier dat met Leiewater is gebrouwen in een Kortrijkse brouwerij. De Leie is immers een erg bepalend element in zowel de geschiedenis (gouden rivier) als het uitzicht van de stad, zoals het succes van de verlaagde Leieboorden bewijst.”

Watertekort

“Tijdens de droge zomer werden we via de media rond de oren geslagen met alarmberichten rond tekorten aan water. Het dorstige weer was wel een meevaller voor de bierconsumptie, maar als industrie die toch ook veel water gebruikt was dit toch ook een belangrijk topic om op te volgen. De droogte toonde des te meer dat water een schaars goed is, en dat een rationeel gebruik aan de orde is. De vraag van H.O.P. om een bier te brouwen op basis van gezuiverd Leiewater was dan ook de uitgelezen kans om eens met gerecupereerd water te brouwen”, aldus Geert Toye, zaakvoerder van Brouwerij Toye. En zo werd geregeld dat gezuiverd Leiewater met kleine tankjes van Agristo richting de brouwerij werd gebracht. Dit water wordt puur en zonder aanpassingen gebruikt in een nieuw recept. Het feit dat de brouwerij gevestigd is in een vroegere vlasschuur in de nabijheid van de Leie, en dezelfde Leie een zeer belangrijke rol speelde in deze industrietak maakt het verhaal volledig. Volgens Geert Toye zal het gebruik van gezuiverd Leiewater in de toekomst interessant en noodzakelijk worden voor deze brouwerij en zal de Leie terug aan belang winnen voor de ondersteuning van de industrie. “Voor Agristo is het ons uiteraard niet om te doen dit bier te gaan commercialiseren, dat laten we over aan de experts terzake, maar het is wel een mooi voorbeeld van hoe water slim te gebruiken”, aldus Filip Wallays, CEO van Agristo. “Water wordt stilaan schaars, waardoor wij samen met De Watergroep geïnvesteerd hebben in een economisch én ecologisch project. Dat we hiermee een ander initiatief kunnen steunen, is voor ons mooi meegenomen.”

Het bier

Op dit ogenblik werd reeds 15 hectoliter geproduceerd, en zijn alle partijen tevreden met het resultaat. Ook medewerkers van Agristo konden dit nieuwe bier al proeven tijdens de familiedagen die eind september op hun site werden georganiseerd. “Met dit resultaat leent het bier leent zich ertoe om verder te commercialiseren. In eerste instantie zal het op vat beschikbaar zijn, in welke horecazaken is momenteel nog niet geheel duidelijk”, vult Geert Toye aan. “We zijn ook op zoek naar het passende en perfecte glas, en volgens huidige planning zou dit nieuwe bier dan begin volgend jaar voor het grote publiek beschikbaar moeten zijn.” Verwacht alvast een goudblond – we houden de Leie in ons achterhoofd – Saison bier met een alcoholpercentage van  5,5% en met een kruidige hopping.