Het vierde Beer Geeks Beat ALS-bier is 29 januari jl. gebrouwen bij Baxbier in Groningen. De brouwers en de Beer Geeks – verenigd in een ruim 14.000 leden tellende Facebook groep – werken voor het derde jaar op rij samen om zoveel mogelijk geld op te halen voor Stichting ALS. In totaal worden zes bieren gebrouwen bij zes brouwerijen in Nederland. Het bier dat bij Bax gebrouwen wordt is bier nummer vier.

Deelnemende brouwers 

Baxbier Brewery brouwde samen met: Havenbrouwerij – Het Brouwdok, Floembier, Kleine Beer Brouwerij, Folkingebrew, Brouwerij Het Roze Varken, Brothers In Law Brewing en Corviri Brouwerij. Er is een Black IPA gebrouwen. Baxbier licht toe hoe ze tot die keuze zijn gekomen: “Wij hebben er voor gekozen een Black IPA te brouwen omdat we het lekker vinden, het een uitdagende stijl is, maar ook vooral vanwege de symboliek die we er in zien. IPA’s staan bekend om hun frisheid, de enorme hoparoma’s, vrolijkheid en zonnigheid. Maar als je de diagnose ALS krijgt is je toekomst gitzwart. We brouwen daarom een donker bier, waar we zoveel mogelijk van de lichtpuntjes van een reguliere IPA in willen stoppen. Een Black IPA die écht leunt op de hop, fris, strak, bitter en citrusachtig, met een mooie donkere roasty backbone die niet overheerst.”

De eerste vier bieren zijn eerder deze maand gebrouwen bij Kompaan in Den Haag, Walhalla in Amsterdam en vandeStreek in Utrecht. De komende weken gaan de brouwers nog aan de slag bij Frontaal (Breda) en Moersleutel (Alkmaar). Ook hier sluiten zich weer andere Nederlandse brouwerijen aan om mee te denken over het recept of hun handen uit de mouwen te steken tijdens de brouwdag. In totaal hebben zich – ondanks corona – al 57 brouwerijen aangemeld om mee te doen aan deze actie.

Beer geeks Beat ALS

De actie van de Beer Geeks is al behoorlijk op stoom. Het bier komt pas begin maart in de winkels, maar met allerlei acties van individuele leden, de bijdragen van de brouwers en slijters is nu al ruim 40.000 euro opgehaald. Het is overweldigend en hartverwarmend om te zien wat de Nederlandse biercommunity voor elkaar kan krijgen als ze er met z’n allen de schouders onder zetten. Mooi om te zien hoe in deze onzekere tijd een actie als deze gewoon door kan gaan.

Informatie en donaties

Voor nieuwtjes: https://www.facebook.com/BGBALS

Voor nieuws, merchandise en de ‘tussenstand’ www.beergeeksbeatals.nl

Voor donaties en/of het aanmelden van eigen actie(s) kijk op: www.alsacties.nl/campagne/beergeeksbeatals2020.