De jonge Ootmarsumse bierbrouwerij heeft na vele andere successen nu met hun Rauchbier de Gouden plak gewonnen tijdens de European Beer Star competitie in Bayern, Duitsland. Het typische bier is in de categorie ‘Best Smoked Beer’ als beste bekroond door bierkenners van over de hele wereld. Maar liefst 2.344 bieren uit 51 landen deden begin oktober mee aan de tweedaagse blindproeverij. European Beer Star staat bekend als een van de prestigieuze bierwedstrijden van de wereld.

“Deze prijs is de ultieme bekroning op onze Rauch”, laat brouwer Dirk Heupink van Othmar weten. “Het bier is opkomend in Nederland, hierdoor hopen we dat nog meer mensen dit bijzondere bier gaan ontdekken.” Het was eerst nog een beetje een onontdekte biersoort, maar het specifieke bier wordt steeds meer gewaardeerd door bierliefhebbers. “We zijn ontzettend trots, en moeten er nu voor gaan zorgen dat onze Rauch een bekend begrip wordt”, zegt mede-eigenaar Bart Nijhuis. “Deze mooie prijs zal daar vast en zeker bij gaan helpen.”

Rauchbier komt oorspronkelijk uit de Duitse stad Bamberg. De rokerige smaak van het bier komt door toevoeging van gerookte mout aan het brouwsel. Het aantal brouwerijen dat Rauchbier produceert is de laatste jaren wel toegenomen vanwege de toegenomen vraag. De speciale smaak wordt vaak vergeleken met rookvlees, -worst of gerookte paling. De Beierse brouwers zeggen dan ook: “Je moet het leren drinken, pas na drie biertjes heb je de smaak te pakken.”