De organisatie van de Primus Classic, de vzw Impanis – Van Petegem, heeft de negende editie van de bekende wielerwedstrijd Primus Classic voorgesteld tijdens een persconferentie bij Brouwerij Haacht. Op 21 september 2019 rijdt een indrukwekkend deelnemersveld over een prachtig en veilig parcours met een aangepaste finale. Brouwerij Haacht trekt weer alles uit de kast om jong en oud een fijne dag te laten beleven op en rond de brouwerij. Met onder andere het Foodtruck Festival en de Primus Bar.

De Primus Classic heeft als koers voor profs ‘Hors Categorie’ (1.HC van de UCI Europe Tour) opnieuw een mooi deelnemersveld bij mekaar gekregen. Maar liefst negen Worldtour-teams nemen deel aan de wedstrijd. Topteams als BORA-hansgrohe, CCC, Deceuninck-Quick-Step en Lotto Soudal staan ook dit jaar weer aan de start in Brakel. Verschillende toprenners rijden deze wedstrijd als voorbereiding op het WK. Het indrukwekkende deelnemersveld bestaat onder andere uit Peter Sagan, Mathieu Van der Poel, Dylan Groenewegen, Niky Terpstra, Mark Cavendish en streekrenner Jasper Stuyven. Maar ook ex-winnaars Greg Van Avermaet, André Greipel en Sean De Bie hebben hun deelname al bevestigd. In totaal vertrekken ongeveer 150 renners op 21 september om 12.15 u in Brakel. Na een lus van vijf kilometer wordt op diezelfde plek het echte startschot gegeven van de rit van 197 kilometer. Het peloton rijdt door de provincies Oost-Vlaanderen, Henegouwen, Waals-Brabant en Vlaams-Brabant richting de finish aan Brouwerij Haacht (Boortmeerbeek), waar ze rond 16.45 u verwacht worden. Ze beklimmen niet minder dan 15 hellingen. Blikvangers in de zware finale zijn de Moskesstraat (in Terlanen) en de Horenberg (in Eizer), twee nieuwe kuitenbijters met een stijgingspercentage tot 20% die op respectievelijk 44 en 34 kilometer van de aankomst liggen.

Veel meer dan een koers

Naar goede gewoonte is ook deze editie van de Primus Classic meer dan een profkoers. Fietsliefhebbers kunnen vóór de profs al hun eigen Primus Classic Cyclo rijden, die over een groot deel van de finale van het officiële parcours loopt. Ze kunnen kiezen tussen vier afstanden: 24 (ideaal voor families), 56, 95 of 121 km (voor de die-hards). Vorig jaar namen zo’n 1.400 mensen deel. Daarnaast trekt Brouwerij Haacht ook weer alles uit de kast om jong en oud een fijne dag te laten beleven op en rond de brouwerij. Met onder andere het Foodtruck Festival, de Primus Bar en heel wat animatie voor kinderen, waaronder springkastelen en grime. En als echte Belgische brouwerij trakteert Brouwerij Haacht alle aanwezigen bij een Belgische overwinning: 1.000 Primus-pintjes (als er een landgenoot wint) of 500 (als de winnaar voor een Belgisch team rijdt).