Bierconsumentenvereniging PINT heeft, net als voorgaande jaren, aan haar leden gevraagd personen en/of initiatieven uit de Nederlandse bierwereld te nomineren voor de jaarlijkse Gouden Pint. Dit is de belangrijkste bierprijs in Nederland voor een persoon of organisatie die zich de afgelopen periode op een aansprekende wijze verdienstelijk heeft gemaakt voor de verdere ontwikkeling van de Nederlandse biercultuur. De vijf genomineerden zijn: Stichting Lekkerste Bockbier, BeerGeeks, Sander en Ronald van de Streek, Ewald Arts (oprichter Bier & Co), en Fedor Vogel (uitgever Bier! en Brouw! magazine en Bierradio.nl).

De jury*) heeft zich gebogen over een lange lijst van door leden voorgestelde personen en initiatieven binnen de bierwereld. Uiteindelijk zijn er vijf geselecteerd als mogelijke winnaar van de Gouden PINT 2018, die uitgereikt zal worden op 13 januari 2019 tijdens de PINT Nieuwjaarsreceptie bij Oproer Brewpub in Utrecht. De vele genomineerden illustreren opnieuw de rijkheid van initiatieven en de passie van de vele spelers binnen de Nederlandse bierwereld. De uiteindelijke shortlist van vijf nominaties voor de Gouden PINT, samengesteld tijdens het juryoverleg in december, geeft een goed beeld hoe actief en veelzijdig de biercultuur in Nederland is.

Nominaties Gouden PINT 2018 – Willekeurige volgorde

Stichting Lekkerste Bockbier

Al bijna 20 jaar een unieke consumentenverkiezing voor het lekkerste bockbier van Nederland.

BeerGeeks

Een online community die in 5 jaar tijd is uitgegroeid tot een groep van ruim 10.000 leden. Altijd kritisch, soms op het randje, maar met het hart op de juiste plaats – o.a. met hun belangeloze inzet voor de Stichting ALS.

Sander en Ronald van de Streek 

Innovatief en gedurfd met visie voor een toekomst waarin alcoholvrij bier een steeds grotere rol gaat spelen. Niet voor niets is hun Playground Non Alcoholic IPA uitgeroepen tot European Revelation op de Brussels Beerchallenge 2018.

Ewald Arts – oprichter Bier & Co

Voor zijn pioniersgeest die er mede voor gezorgd heeft dat Nederlanders kennis konden (en nog steeds kunnen) maken met een groot aanbod aan niet-Nederlandse bieren.

Fedor Vogel

Schrijver en uitgever van Bier! Magazine en Brouw! Magazine. Standvastig en informatief met tastbare uitgaves in een digitale wereld.

*Juryleden 2018

Rob Alphenaar – voorzitter Alliantie Biertapperijen

Peter van der Arend – eigenaar Morebeer Amsterdam

Hanneke van het Ende – bestuurslid StiBON (Stiching Bieropleidingen Nederland)

Uwe Kalms – secretaris Nederlands Gilde der Biersommeliers

Yu Mey Kwee – voorzitter Bierbitches

Michel Ordeman – voorzitter CRAFT

Gaius Voute – namens Stichting Geniet en Geef, winnaar 2017

en

Rianne Joosse – voorzitter PINT/voorzitter jury Gouden PINT