De monniken van Abdij Maria Toevlucht maakten bekend dat de pompoen parelgort risotto van keukenatelier.com als winnend gerecht uit de bus is gekomen in de Zundert Trappist Challenge. Deze online kookwedstrijd werd eerder dit jaar uitgeschreven om aandacht te vragen voor het gastronomische karakter van de Zundert Trappist uit de brouwerij die de monniken in 2013 oprichtten. Via een oproep op Instagram werd gezocht naar receptuur van gerechten die perfect bij de bieren zouden passen, zowel qua smaak als vanwege de aandacht voor de ingrediënten. Deze unieke kookwedstrijd was een ware uitdaging voor foodies op Instagram.

Uit de ruim twintig recepten verkoos de vakjury drie finale recepten, die vervolgens beoordeeld werden door de monniken zelf. Zij kozen voor het gerecht in de post van Louise van den Berg, omdat ‘het helemaal bij de trappistenkeuken past’, aldus abt Guido van Belle.

Juryrapport

Louise van den Berg van de website keukenatelier.com heeft zich laten inspireren door de smaken in het bier en de ingrediënten, die bij het brouwproces gebruikt worden. De jury vond het zoete, de notige aspecten en de kruiden mooi resoneren in Zundert 10 Quadrupel Trappist. Het gebruik van een lokaal product als parelgort in plaats van risotto en het roggekruim is origineel en passend. De knapperige topping van rogge en walnoten vormt een mooi contrast met het romige van de kaas. Tot slot werd de presentatie met fraaie foto’s en de link naar de website met goede proefnotities van het bier en een uitgebreid verhaal zeer gewaardeerd.

#zunderttrappistchallenge

Deze unieke kookwedstrijd was een ware uitdaging voor foodies op Instagram. Gevraagd werd om een recept te posten, dat een ultieme combinatie vormt met een van de trappistenbieren, Zundert 8 of Zundert 10. Daarnaast was een van de criteria dat er aandacht besteed werd aan de geuren, texturen en smaak van elk ingrediënt en werd op creativiteit beoordeeld. Omdat de monniken geen vlees eten, moest het een vegetarisch gerecht zijn. De drie finale recepten van @desmaakstaat,  @debiersmaeker en @keukenatelier werden vervolgens bereid door de kok van de abdij voor de monniken. De trappisten proefden deze gerechten met een proefglaasje Zundert 10. Zij waren blij verrast door de kwaliteit van alle receptuur, maar kozen voor de pompoenrisotto vanwege de perfecte match met bier en de ingetogen levensstijl van de monniken.

Trappistenbier

Zundert Trappist mag, als een van de twee enige trappistenbrouwerijen van Nederland, het logo ‘Authentiek Trappisten Product’ voeren. Dat betekent dat de bieren alleen in de traditionele sereniteit van de monniken binnen de brouwerij van de Abdij Maria Toevlucht gebrouwen worden. Zundert 8 en Zundert 10 hebben hun herkenbare smaak niet alleen te danken aan het monnikenwerk in de brouwerij, maar vooral aan de bijzondere ingrediënten uit de omgeving: kruiden, lokaal geplukte gagel en turf gerookte mout. Dit maakt dat deze bieren zich uitstekend lenen voor mooie smaakcombinaties met vele gerechten.