De Belgische Premier Charles Michel en AB InBev-topman Carlos Brito zijn onlangs in de Gotische zaal van het Brusselse stadhuis tot ridder geslagen van het Ridderschap van de Roerstok der Brouwers. Ook vier professoren kregen die eer toebedeeld. Ze is voorbehouden aan mensen die een bijdrage hebben geleverd aan de biersector. De intronisatieplechtigheid gebeurde net voor de aanvang van het Belgian Beer Weekend. 

De federale regering heeft al enkele ereleden bij het Ridderschap van de Roerstok der Brouwers, onder wie Steven Vandeput, Kris Peeters, Alexander De Croo en Didier Reynders. Jean-Louis Van de Perre, voorzitter van de Belgische Brouwers, zei dat de keuze voor de premier logisch is, omdat hij “onze belangrijkste ambassadeur is in het buitenland”. Zeventig procent van de productie van de Belgische brouwerijen wordt immers geëxporteerd. “Hij heeft goed werk geleverd tijdens zijn buitenlandse reizen en heeft ertoe bijgedragen België weer op de kaart te zetten na de aanslagen (in maart 2016, nvdr.).” Van de Perre benadrukte wel dat een stabiel wetgevend kader, zonder accijnsverhogingen, cruciaal is voor de toekomst van de Belgische brouwers.

Premier Michel benadrukte tijdens zijn speech dat België trots is op zijn biertraditie en op de Unesco-erkenning voor het product en ons land. “De Fransen hebben ons onterecht de overwinning in het voetbal afgenomen, spreken over ‘french fries’ als ze het over onze frieten hebben, maar ze zullen ons nooit ons Belgische bier afnemen.” 

Zevenenveertig Belgische brouwers namen deel aan de twintigste editie van het Belgian Beer Weekend, dat van vrijdag 7 tot en met zondag 9 september plaatsvond op de Grote Markt in Brussel. Zo’n 70 procent van de bezoekers zijn buitenlanders die Belgisch bier komen proeven. Het festival is bekend in het buitenland, maar de organisatoren hopen dit jaar ook veel Belgen te lokken.