Brand komt dit najaar met een nieuw ‘Premier Winterbier’ op tap en schap. De negende editie van de Brand Bierbrouwwedstrijd is na een spannende finale op de Brand brouwerij in Wijlre gewonnen door Piet Reiniers uit Eindhoven. Ondanks dat het al volop lente is stond deze editie helemaal in het teken van Winterbier; een donker en rijk bier dat zich kenmerkt door de balans van moutzoetigheid en specerijen.

Door het relatief hoge alcoholpercentage (tot 9,0 vol %) is het een bier dat je echt rustig moet proeven om alle smaaktonen te ontdekken. Piet Reiniers, lid van de amateur brouwersvereniging de Roerstok uit Tilburg, wist de jury die onder leiding stond van internationaal bierkeurmeester Derek Walsh te overtuigen door de rijke en volle smaak van zijn winterbier met een gelaagdheid door het gebruik van korianderzaad en zoethout. De combinatie van de alcohol en specerijen is verwarmend en kruidig. “Ik ben echt de koning te rijk”, aldus Reiniers. “Ik had het nooit verwacht dat mijn Winterbier zou winnen, maar ik vind het prachtig dat straks heel Nederland van ‘mijn’ Winterbier kan genieten.”

Kruidig en verwarmend Winterbier
Een recordaantal van maar liefst 319 thuisbrouwers uit het hele land streden met elkaar om de felbegeerde titel Brand Bierbrouwer 2019. “Dat er in Nederland geweldige thuisbrouwers zijn dat wisten we al, maar dat de lat ieder jaar hoger wordt gelegd is ongekend. Er zaten echt hele mooie winterbieren tussen die prachtig in balans waren. Dit mag je bijna geen amateurniveau meer noemen zo goed”, zo vertelt juryvoorzitter Walsh. Volgens kenners is Winterbier heel leuk om te brouwen omdat er volop ruimte is om te experimenteren. Ingrediënten zoals kandijsuiker maar ook specerijen zoals zoethout, korianderzaad, steranijs, kaneel, tijm en gember waren toegestaan, net als nieuwe eik houtsnippers. Die vrijheid gaf brouwers volop de gelegenheid om eigen accenten te leggen. De diversiteit van de inzendingen was dan ook enorm. Het winnende Winterbier onderscheidt zich met name door de perfecte balans tussen de ingrediënten en de specerijen en de prachtige volle smaak. Marco van Geelen en Thymon Kerste bemachtigden deze editie de tweede en derde plek.

Naar de tap en het schap
Kersverse winnaar Piet Reiniers gaat nu met Rob Habets, meesterbrouwers van Brand, zijn winnende recept op grotere schaal brouwen in de Brand brouwerij. Het Brand Premier Winterbier zal nog dit najaar als limited edition worden uitgebracht, in zowel horecagelegenheden als in de supermarkt. Anouk Litjens, Brand Manager Brand: “Deze unieke interactie tussen thuisbrouwers en onze eigen meesterbrouwers heeft afgelopen jaren meerdere prachtige bieren opgeleverd. Zo hebben onder andere Brand Blond, Brand IPA en Brand Session IPA dankzij deze wedstrijd het levenslicht gezien. Het allermooiste compliment is toch wel dat deze bieren hun weg naar de consument hebben weten te vinden en niet meer weg te denken zijn van de tap en uit het schap.” De Brand Bierbrouwwedstrijd bestaat sinds 2012 en heeft al veel mooie winnende bieren opgeleverd. Vorig jaar werd Jens van Riel met zijn Gose uitgeroepen tot winnaar.