Lowlander Beer organiseert van 21 februari t/m 3 maart acht unieke vijfgangendiners waarbij naald, tak en stam van de onlangs ingezamelde kerstbomen een plek op het menu krijgen. Lowlander’s Botanical Brewkitchen is een terugkerend botanisch pop-up restaurant op unieke locaties dat planten, kruiden en specerijen de hoofdrol geeft in bier & food pairing. Dit keer dekken de brouwers van Lowlander Beer de lange tafels voor een speciale Tree to Table editie bij Booij Kaasmakers in Streefkerk.

Botanische brouwer Lowlander Beer ging deze winter tegen de stroom in om verspilling tegen te gaan; het zijn naalden van afgedankte kerstbomen die eind 2019 de Winter IPA zijn spararoma geven. Duizend aanmeldingen, een kerstbomenstop, een tour van 2587 kilometer en hordes vrijwillige naaldenplukkers verder, zijn de bomen bijna klaar voor gebruik. En niet alleen in het bier. 

Tree to Table 

Toen Frederik Kampman, Chief Botanical Officer en oprichter van Lowlander Beer, ontdekte dat ieder jaar miljoenen kerstbomen als afval eindigen na de feestdagen, besloot hij het winterbier van 2019 met gebruikte kerstbomen te brouwen. Hij stond niet alleen in zijn missie tegen verspilling; duizend bomen zouden aangemeld worden. Maar waar voor het brouwen enkel de naalden nodig zijn, zijn de botanische brouwers van Lowlander niet van plan iets te verspillen. In de Tree to Table diners staat de complete boom op het menu. Kampman: ‘De kaasmakerij van Booij in Streefkerk is de perfecte locatie voor deze editie. Dit zijn bevlogen makers die ons willen helpen met het hergebruik van de bomen en hetzelfde denken over smaak, pairing en botanicals als wij.’ Met de hulp van plukkers, biologen, chefs, houtbewerkers en kaasmakers worden de bomen compleet hergebruikt. De crowdfundingcampagne die die hulp moest financieren werd – net als de kerstbomendonaties – wegens overweldigend enthousiasme vroegtijdig gesloten. Kampman: ‘We kregen zoveel reacties van mensen die vrijwillig wilden komen helpen; crowdfunden was simpelweg niet nodig.’ Zo ontstond onder andere het initiatief voor een plukfeest, waar Lowlander en vrijwillige plukkers op 31 januari samenkomen om de bomen kaal te krijgen.

Prik een boompje mee. Tickets zijn nu te koop via www.lowlanderbotanicalbrewkitchen.nl