Op zondag 26 augustus plukt Brouwerij Palm in Steenhuffel, samen met bierliefhebbers, haar eigen geteelde hop. Palm startte haar eigen hopteelt, goed voor zo’n 3.000 hopranken, in 2011. Mee helpen plukken is mee genieten van het bier, van het vakmanschap van de hop- en brouwmeester. Voor deze zesde editie schreven 750 bierliefhebbers zich in om zelf deel te nemen aan de hoppluk. Registreren kan niet meer maar niet getreurd: iedereen is welkom op dit gratis toegankelijk evenement.

Hop is één van de basis ingrediënten van bier, het zorgt voor smaak, aroma en karakter. “Vanwege de droogte heeft de hopplant weinig vocht kunnen opnemen waardoor er minder bloei en minder belvorming is in de onderste helft van de plant. In het algemeen zijn de bellen dit jaar dus wat kleiner. Ook het stormweer, in het jargon ‘hopduvel’ genoemd, heeft de plant geen goed gedaan, bladeren zijn vroegtijdig afgewaaid en zijranken kennen breuk. Gelukkig doet de regen van afgelopen dagen de hop goed, extra vocht kan er voor zorgen dat de hopbellen alsnog in volume toenemen.” vertelt Palm-hopteler, Bert Jambon.

Foodtruckfestival met sterrenallure

Ook voor deze editie wordt de pluk gecombineerd met een foodtruckfestival. Vanuit een tiental vintage foodtrucks worden heerlijke streetfood gerechten geserveerd. De chefs werken met kwalitatieve, lokale en seizoensgebonden producten. In combinatie met de Palm-bieren wordt dit een hoogmis voor levensgenieters. Sterren chef Viki Geunes (** ’t Zilte & U-Eat Antwerpen) komt bijvoorbeeld langs om de creaties te proeven.

Kijken, proeven, brouwerij bezoeken en fietsen

Iedereen is welkom op dit hopfeest. De hoppluk is een attractie ook voor diegenen die niet actief aan de pluk deelnemen. Naast de brouwzaal van Palm zal ook Brouwerij De Hoorn, bekend door haar bieren Cornet en Arthur’s Legacy, de deuren openen. Dat geldt ook voor Stoeterij Diepensteyn, de thuishaven van de alom gekende Palm-paarden. Liefhebbers kunnen hun bezoek combineren met fietsen via 4 ‘Knooppunter’ fietsroutes: ‘De knooppunter Palm Route’ en ‘De Knooppunter Cornet Route’. Alle routes starten vanuit het bezoekerscentrum ‘d’ Oude Bottelarij te Steenhuffel.