Tijdens de 10e Week van het Nederlandse Bier openen in heel Nederland brouwerijen hun deuren. Dit jaar zijn er meer dan 60 activiteiten variërend van bierproeverijen, masterclasses, open dagen en rondleidingen tot een bierbingo en fietsbockentocht. De Week vindt van 11 tot en met 14 mei plaats en wordt op 11 mei geopend met het Nederlands Bierproeffestival in de Grote Kerk in Den Haag.

Nederlandse Brouwers-voorzitter Fred Teeven: “In deze polariserende tijd brengt bier bij uitstek mensen bij elkaar en zorgt voor verbinding.” Het is al weer voor de 10e keer dat de Week van het Nederlandse Bier plaatsvindt. Bier is niet alleen de oudste alcoholhoudende drank maar ook de populairste alcoholhoudende drank in Nederland. In ons land gebrouwen door meer dan 900 brouwerijen die samen vele honderden verschillende bieren brouwen. Van speciaalbieren zoals dubbel, tripel, IPA of stout tot pilsener, blond bier, Weizen en vele alcoholvrije en -arme varianten. Ons land is uitgegroeid tot een toonaangevend bierland en is o.a. de een na grootste exporteur van bier ter wereld.

Nederlandse biercultuur is uniek
De rijkdom van de Nederlandse biercultuur staat centraal tijdens de Week van het Nederlandse Bier. De Week wordt georganiseerd door Nederlandse Brouwers en CRAFT. CRAFT-voorzitter Jos Oostendorp: “We zijn als brouwers dag in dag uit zo druk en gepassioneerd bezig de lekkerste bieren te brouwen dat we vergeten hoe uniek onze Nederlandse biercultuur is. De Week is bij uitstek het moment om daar met elkaar bij stil te staan en te laten zien hoe trots we zijn op dit prachtige ambacht en alles wat we brouwen.” Nederlandse Brouwers-voorzitter Fred Teeven vult aan: “Wat we ook snel vergeten in deze polariserende tijd, is dat bier bij uitstek mensen bij elkaar brengt en voor verbinding zorgt. Door gezellig en ontspannen een bier met elkaar te drinken. Tegelijkertijd is de Week ook een goed moment om te laten zien dat brouwers hun verantwoordelijkheid nemen. Niet alleen op het gebied van duurzaamheid met het unieke milieuvriendelijke Nederlandse statiegeldflesje. Maar door alles wat brouwers doen om mensen verantwoord te laten genieten, van strenge regels rondom alcoholreclame tot het stimuleren van alcoholvrij bier als men even geen alcohol wil drinken of gewoon omdat het lekker is.”

Officiële opening
De Week wordt geopend met het Nederlands Bierproeffestival. Dit driedaagse festival vindt plaats in de Grote Kerk in Den Haag. In en om de kerk zijn meer dan 40 brouwerijen te vinden en kunnen bijna 300 bieren geproefd worden. Tijdens de officiële opening op donderdag wordt ook Het Beste Bier van Nederland bekend gemaakt, de overall winnaar van de 9e Dutch Beer Challenge.