Na voorbereidingen van ruim vijf jaar is op het gezellige Hogeschoolplein in Leuven de bouw gestart voor het grote renovatieproject van ondernemer Patrick Vanoppen. Hij verbouwt er enkele herenhuizen, waar straks een hotel en een brasserie komen. En de in Leuven bekende feestzaal de Blauwe Kater komt een brouwerij, waar historische Leuvense bieren gebrouwen zullen gaan worden.

Het heeft meer dan vijf jaar geduurd voordat Patrick Vanoppen van Vivinvest de renovatievergunning in handen kreeg en klaar was met alle voorbereidingen, zo meld de Belgische krant Het Nieuwsblad. In de vijf aangrenzende herenhuizen, aan de kant van de Naamsestraat, zijn de werkzaamheden gestart. Momenteel zijn binnenin de gebouwen de eerste afbraakwerken bezig. Eind februari of begin maart zouden de grote renovatiewerken moeten starten. De plannen zijn groots opgevat. De vijf verschillende herenhuizen tussen de Standonckstraat en de Lakenweversstraat worden omgebouwd tot een hotel met zo’n 65 kamers en een brasserie op het gelijkvloers. De gevels van de panden behoren tot een beschermd stadszicht en worden gerenoveerd. Daarbij wordt rekening gehouden met de historische waarde van de huizen, al worden die wel tot één uniform geheel gemaakt. In juli 2020 moet het project klaar zijn. Dan moeten zowel hotel en brasserie als brouwerij de deuren openen.

Historische bieren

De ondernemer heeft ook de kans gekregen om café en feestzaal de Blauwe Kater over te nemen. Een prachtige locatie om de brouwerij in onder te brengen. In die brouwerij zal Vanoppen het oude Leuvense pilsbier Goldor terugbrengen. Dat is op enkele plaatsen al verkrijgbaar. Maar het blijft niet bij de Goldor. Uiteindelijk willen ze zes bieren brouwen in de brouwerij. Na Goldor willen ze  ook de Peeterman terug. Men heeft onlangs de papieren getekend voor de rechten op die naam. Die was nog in handen van AB Inbev. De Peeterman was een bijzonder populair Leuvens bier voor de pils zijn opmars maakte. Vanoppen. “We willen die oude Leuvense bieren terugbrengen. We hebben een recept getest en zullen binnenkort verschillende versies laten proeven. Aan de hand daarvan kunnen Leuvenaars hun opmerkingen geven, om het recept nog te verbeteren. Dat zullen we doen tot we de perfecte Peeterman hebben.”