Vrijdag 15 maart 2019 heeft na 16 jaar de ‘Ridder Bier’-verlichting op de witte mouttoren van Stadsbrouwerij de Maastrichter Maltezer weer gebrand. Gedeputeerde Hubert Mackus en wethouder Gert-Jan Krabbendam hebben omstreeks 19.30 uur de lichten symbolisch ontstoken. Sinds juni 2018 heeft de Ridderbrouwerij weer een nieuwe bewoner; Stadsbrouwerij de Maastrichter Maltezer.

Na de overname van stadsbrouwerij de Ridder door Heineken, in 1982, besloot Heineken in 2001 de productie te verplaatsen. Toen een jaar later de Ridder werd gesloten werd meteen begonnen met het slopen van de neon letters boven op de torens. Toen de Gemeente Maastricht hiervan op de hoogte werd gesteld werd onmiddellijk ingegrepen en middels een verordening werd besloten om de daken en het stadsgezicht van het Ridder complex te beschermen. Voor de letters op de linker brouwtoren was het te laat, deze waren al weggehaald en naar Amsterdam getransporteerd om in een museum geplaatst te worden. De letters ‘Ridder Bier’ wist de Gemeente te behouden en deze bleven onderdeel van de skyline van Maastricht.
Sinds juni 2018 heeft de Ridderbrouwerij weer een nieuwe bewoner; Stadsbrouwerij de Maastrichter Maltezer. Deze stadsbrouwerij brengt de brouwhistorie weer terug naar Maastricht en brouwt er naar het oude Ridder Maltezer recept. De ‘Ridder Bier’-verlichting werd gerestaureerd en teruggeplaatst en 16 jaar na doving zijn vrijdagavond de lichten weer gaan branden. Vooralsnog alleen op deze avond, omdat er nog enkele testen plaats moeten vinden, maar op korte termijn zullen de lichten weer definitief gaan branden.

Maastrichter Maltezer bier
Vanaf 1 april 2019 zal het nieuwe Maastrichter Maltezer bier in de horeca van Maastricht te verkrijgen zijn. Als ode aan het Maltezer bier legt de brouwerij een VIA MALTA door de stad. De VIA MALTA is een route langs gecertificeerde horecazaken in Maastricht. Met het branden van de ‘Ridder Bier’-verlichting en het startschot van de VIA MALTA kan de Maastrichtenaar weer trots zijn op haar bierstad Maastricht.