Rijping op Ruttevaten: Rutte geeft exclusieve jenevervaten weg aan lokale brouwers.
Jenever en bier. Twee eeuwenoude Nederlandse ambachten, worden verenigd in het vat, want distillateur Rutte uit Dordrecht geeft exclusieve jenevervaten weg aan lokale brouwers. Ontdek de magie van bier dat rijpt op vaten van Amerikaans eiken, doordrenkt met de rijke historie en smaak van een 10 jaar oude jenever. Brouwers opgelet: doe mee aan de Rutte Rijpend Bier Challenge!
Hoe komt Rutte aan deze vaten?
- In het najaar komt Rutte met een nieuwe en tegelijkertijd oude jenever. De RUTTE Barrel Aged 10. Een whiskyachtige jenever, die maar liefst 10 jaar op vat heeft liggen rijpen. Als de vaten geleegd worden, willen ze er iets bijzonders mee doen. Mét de brouwer.
- De vaten: De vaten zijn gemaakt van Amerikaans eikenhout en hebben een inhoud van 200 liter. Amerikaans eiken kenmerkt zich door zoete tonen van vanille en kokos. Tegelijkertijd heeft er een granige moutwijn 10 jaar op liggen rijpen en is het hout doordrenkt met de heerlijke smaak van gerst, tarwe en rogge.
- Jenever en moutwijn: De 10 jaar oude moutwijn wordt dit jaar onder het 153 jaar oude dak van Rutte gemengd met passende botanicals tot een mooie, smaakvolle whiskyachtige jenever, de Barrel Aged 10.
Nu krijgen de vaten een nieuw leven: jouw bier verrijken.
Wat krijg je als brouwer?
- 1 tot 3 vaten per brouwer, afhankelijk van de grootte van de brouwerij.
- Inspiratie en erkenning: Jouw creatie wordt beoordeeld door een deskundig panel, waaronder Rutte’s Master Distiller Myriam Hendrickx en gerenommeerde bierkenners zoals Henri Reuchlin, founder van StiBON en van het Bierbureau.
- Grand finale in Dordrecht: Maak kans op de hoofdprijs: een masterclass botanicals van Rutte Master Distiller Myriam Hendrickx over het op smaak brengen van bier met botanicals. Ook zoeken ze samen naar de perfecte Kopstoot: de passende jenever voor bij jouw bier en krijg je daar twee dozen van mee.
Wat vraagt Rutte van de brouwer?
- Plaats het Rutte-logo op de verpakking en/of op de tapruiter met de tekst:
“Gerijpt op jenevervaten van Distilleerderij Rutte”. - Deel je deelname op social media met tekst: “Wij doen mee aan de Rutte Rijpend Bier Challenge en rijpen ons bier op jenevervaten van Distilleerderij Rutte”, of iets in die strekking.
- Stuur een doosje of krat van het verpakte bier naar Rutte. In totaal minimaal 4 liter.
Zo doe je mee:
- Meld je vóór 10 februari aan via info@rutte.nl onder vermelding van Rutte Rijpend Bier Challenge én de naam van je brouwerij.
- Van Rutte krijg je het inschrijfformulier en een wedstrijdreglement.
- Rutte selecteert de geschikte brouwers totdat alle beschikbare vaten verdeeld zijn op volgorde van binnenkomst.
Dus… ben er snel bij! - Rutte levert de vaten bij de brouwerij op 10 maart (of in die week).
- Zorg dat u het vat nathoudt tot gebruik!
- Laat jouw bier rijpen tot uiterlijk oktober 2025.
- Verpak het bier en stuur uiterlijk 10 oktober 4 liter naar Rutte.
- Wacht in spanning af of je uitgenodigd wordt op de grand finale in Dordrecht op 10 november.
Voorwaarden:
- De brouwerij moet ingeschreven staan bij de Kamer van Koophandel en accijns afdragen.
- De brouwerij moet een actieve social media-aanwezigheid hebben.
- De brouwerij accepteert bij inschrijving het wedstrijdreglement.
- Rutte mag jouw naam gebruiken in hun publiciteit.
Ben jij klaar om jouw ambachtelijk bier te laten samensmelten met het jeneverambacht van Rutte?
Schrijf je in! info@rutte.nl