De Belgische gastronomie staat bekend om haar echte klassiekers. Er zijn weinig gerechten die meer België of Vlaanderen uitstralen dan een goede garnalenkroket of kaaskroket. Ze zijn met stip een van de favoriete voorgerechten of hapjes bij de Belg thuis of in de horeca. De lancering van de ambachtelijk gemaakte Rodenbach garnalenkroket en de Cornet kaaskroket in België brengt Beer & Food Pairing weer een stuk dichter bij de liefhebbers van eten en drinken. En naar verluidt komen de kroketten ook naar Nederland…

Voor de ontwikkeling van de Rodenbach garnalenkroket en de Cornet kaaskroket gingen de brouwers van Rodenbach en Cornet te rade bij de ambachtelijke krokettenmaker Bubba, bij de consument onder andere bekend voor hun merkwaardige aanwezigheid onder de vorm van een vuurtoren op de 32 grootste markten van België. Sinds 1997 verkoopt Bubba over het hele land verse, artisanale kroketten van hoge kwaliteit. De huisgemaakte kroketten worden bereid met de beste ingrediënten zodat de authentieke smaak gegarandeerd kan worden. Samen met de brouwers werd nagedacht over de ontwikkeling van een kroket waarin enerzijds Rodenbach en anderzijds Cornet is verwerkt.

Rodenbach garnalenkroket

Uiteraard is het huwelijk tussen Rodenbach en garnalen al decennia een voltreffer, vanuit deze kracht is de Rodenbach garnalenkroket ontstaan. Bubba ging met dit idee aan de slag en experimenteerde tot de juiste verhouding van ingrediënten werd gevonden en tot een subtiel resultaat leidde. In de smeuïge garnalenbisque krijgt Rodenbach Classic van ‘probably the most awarded brewery in the worldeen hoofdrol, net zoals een mooie hoeveelheid vers gepelde grijze Noordzeegarnalen, finaal wordt de kroket gehuld in een krakend krokante korst. Het bier is niet overheersend maar wel perfect in harmonie met de garnalen. De kroket heeft de grootte van een bitterbal en kan gegeten worden als snack of voorgerecht.

Cornet kaaskroket

Bier en kaas is een perfecte combinatie, door kenners zelfs verkozen boven de keuze kaas en wijn. Bier heeft namelijk de eigenschap – bij het eten van kaas – het smaakpallet te zuiveren. Kaaskroketten zijn naast garnalenkroketten ook een ware klassieker. Voor de Cornet kaaskroket ging Bubba aan de slag met vier kazen in de juiste verhouding: zoutige Emmentaler, zachte Gruyère, karaktervolle Gouda en temperamentrijke Parmezaan gecombineerd met Cornet Oaked, het krachtig blond bier dat door rijping op eikenhouten snippers een fluweelzachte vanilletoets meekrijgt. Al deze ingrediënten smelten letterlijk samen tot een smeuïge, perfecte, artisanale kaaskroket waar uiteraard een fris glas Cornet opperbest bij gedegusteerd kan worden. Deze kroket kreeg ook de vorm en de grootte van een bitterbal.

Lancering op Horeca Expo Stand 6326

Beide kroketten worden gelanceerd op de professionele horecabeurs Horeca Expo in Gent die plaatsvindt van 20 tot 24 november a.s. in Flanders Expo. De kroketten kunnen op de stand 6326 van Brouwerij Palm – De Hoorn & Rodenbach gedegusteerd worden en ter plaatse ontvangen geïnteresseerde exploitanten informatie over de producten, de prijs en de distributie.

Belgische distributie en meer

Bubba zorgt voor zowel de bereiding van de kroketten als voor de distributie naar horeca, groothandel en consumenten. Particuliere bestellingen lopen via het onlineplatform e-shop. www.bubba-kroketten.be. Vooralsnog wordt de distributie nog tot België beperkt, maar naar verluidt komen de kroketten ook snel naar Nederland!