De Belgische brouwerij Siphon Brewing brouwde al eerder een licht bier met koffie. Dit jaar gaan ze volledig naar de andere kant van het bierspectrum. ‘Excuse Me While I Kiss Cassandra’ is een ‘Imperial Espresso Oyster Stout’ van 12%, met een hoofdrol voor het verwarmende van de alcohol en intense toetsen van chocolade. Bereid met verse oesterschelpen en fair trade koffie uit Guji, een gebied in het zuiden van Ethiopië.

Op een van de vele Belgische bierfestivals waar Siphon Brewing hun bieren schonk, kregen ze een plaats toegewezen tegenover Hedonis Ambachtsbier. Janos De Baets en Leopold De Ketelaere brachten hun een flesje van hun Imperial Stout, ‘Excuse Me While I Kiss My Stout’ (9% alc.). Op hun beurt deelden zij hun Oyster Stout ‘Cassandra’ (7% alc.) met hen. Voor ze de flesjes leegdronken, ‘blenden’ ze de twee bieren. Op datzelfde moment waren ze aan het nadenken over ideeën voor de 2018 editie van het Uppers & Downers festival in Londen waar koffiebranderijen en brouwerijen samenwerken om een uniek koffiebier te ontwikkelen.

Helemààl niet gespoeld

Vorig jaar werkte Siphon Brewing samen met de Belgische microbranderij, ‘Or Coffee’. Het resultaat hiervan was ‘Hutwe’:  een subtiele, droge koffie saison van 5% alc. waarbij ze gebruik maakten van een ‘groene’ en fruitige Congolese koffie met een zekere aciditeit. Dit jaar gaan ze volledig naar de andere kant van het bier spectrum. ‘Excuse Me While I Kiss Cassandra’ is een ‘Imperial Espresso Oyster Stout’ van 12%, met een hoofdrol voor het verwarmende van de alcohol en intense toetsen van chocolade. Om hun doel, een dik, visceus en intens bier, te bereiken maakten ze een zeer dik beslag met pale-, munich-, caramunich- en chocolademout en met geroosterde gerst en haver- en gerstvlokken. En ze hebben het beslag niet gespoeld… helemààl niet gespoeld. Integendeel, ze maakten een tweede beslag en de afloop van beide werden samen gekookt. Met verse oesterschelpen. De koffie om tegen een dergelijk bier met zo’n alcoholgehalte en intense moutigheid te kunnen opboksen, moest groots en stevig genoeg zijn. Na enkele cupping sessies stelde ‘Or Coffee’ de espresso variëteit Blida voor, een natuurlijk verwerkte fair trade koffie uit Guji, een gebied in het zuiden van Ethiopië. Ze werd er gedroogd onder de Afrikaanse zon en geroosterd in België, slechts enkele dagen voor ze in het bier gebruikt werd. De espresso en cold brew tekenen voor 10% van het volume en geven het bier zijn typische fruitigheid.