Zondag 28 november is de ophaaldag van de derde Vatgerijpte Speciale Editie, de 2021 editie. Dit vatgerijpte speciale abdijbier wordt op de Abdij van Berne uitgegeven. Ongeveer hetzelfde als vorig jaar met afhaalstraten in verband met de corona-maatregelen. Zo zal er wél kunnen worden afgehaald wat er gedurende het hele jaar is besteld. Wel is er dit jaar een groot terras met live muziek! Helaas zijn er geen muziekbands, masterclass, wandeltocht, koren en etenstentjes.

Er is dit jaar één autoroute met twee auto-afhaalstations en één looproute  met afhaalstation ingericht. Met de auto blijven ophalers in de auto tijdens betaling en aanname van het speciale bierkistje. Ook heeft elke afhaler een tijdslot voor het ophalen waardoor drukte wordt gespreid. Hierdoor worden contacten weer tot een maximum vermeden. Het terras met live muziek is alleen met QR-code toegankelijk. Hierdoor kunnen bestellers van deze Vatgerijpte Speciale Editie 2020 in de feestmaand toch het leven vieren.

Vatgerijpt abdijbier Eeuwen geleden rijpte het bier van de abdij ook altijd op eikenhouten vaten. Het bestelde feestelijke kistje abdijbier zal deze dag door alle bierbestellers vanaf 10.00 uur tot 17.00 uur worden opgehaald. In 2020 is speciaal hiervoor Abt-generaal Quadrupel bier gebrouwen en na het gistproces op eiken vaten afgevuld om daarop een heel jaarlang te rijpen. Het zijn vaten van Rum Barbados en Islay single malt Whisky Laphroaig. De Abt-generaal Quadrupel heeft daardoor een vleugje van deze Rum, Whisky en de geur en smaak van het eikenhoutvat opgenomen. Na dit rijpen is het bier gekeurd en voortreffelijk bevonden. Deze maand zijn de vaten geleegd en het bier geblend. Daarna is het op een fles van 75cl afgevuld en van een mooi etiket voorzien. Elke fles heeft een uniek nummer en op het etiket staat een mooie beschrijving. Ook is er een mini-boekje aan de hals bevestigd met een persoonlijke tekst van Abt Denis Hendrickx. Deze derde Speciale Editie wordt ook weer in een mooi bedrukt kistje verpakt. Er is 30% meer Abt-generaal Quadrupel op vaten gelegd en er zijn dus meer grote flessen van 75cl gebotteld. Deze unieke grote flessen zijn allemaal besteld via de website, het is dus uitverkocht. De flessen moeten persoonlijk worden afgehaald op zondag 28 november per tijdslot. Voor nu, blijf gezond en Vier het leven…