In de zomer van 2014 bracht brouwerij St.Bernardus één van de oudste St.Bernardus-bieren terug op de markt. Sindsdien is de St.Bernardus Extra 4 niet meer weg te denken uit het gamma.  ‘Extra 4’ wordt slechts éénmaal per jaar gebrouwen voor de zomermaanden. De 2020-editie is nu beschikbaar. Het is een klassieke ‘single’ (4,8%), boordevol karakter en smaak, gebrouwen met meer hop dan gebruikelijk voor een St.Bernardus-bier.

Wie denkt dat een bier met een laag alcoholpercentage ook een minder krachtig aroma zal hebben, komt aangenaam bedrogen uit. Uniek, verfrissend én dorstlessend! De zoete moutgeur wordt prachtig aangevuld met een waaier aan frisse kruidige en bloemige toetsen zoals citrus, kruidnagel en een vleugje peper. Perfect gebalanceerd door de verfijnde hopsmaak, zonder daarbij overheersend bitter te zijn. Doordat het bier niet te volmondig is, kan het gebruikt worden als een verfrissende compagnon voor kruidige gerechten uit de Provençaalse keuken en gegrilde vleesbereidingen. De perfecte dorstlesser. Ook zeer geschikt als aperitief.

Weetje

‘Single of Enkel’ is de basis van alle abdijbieren. Nadien werden de Dubbel, en nog later de Tripel aan het rijtje toegevoegd. Deze benaming heeft alles te maken met de hoeveelheid mout (x2, x3) die toen gebruikt werd om dit type bier te brouwen.