Sinds 2012 produceert Brouwerij St.Bernardus jaarlijks een beperkt aantal Magnum-flessen van 1,5 liter. Hun Abt 12 wordt dan afgevuld in een speciale donkerbruine St.Bernardus magnum-fles met het logo van de brouwerij in reliëf, een ‘Bière Belge’-hals, een gepersonaliseerde kurk en een unieke muselet. Men doet telkens beroep op een kunstenaar voor de uitwerking van het etiket. Voor de magnum editie 2021 staat voor de eerste keer in de reeks een foto centraal als kunstwerk op het label.

In het verleden sierden zo werken van o.a. Rik Vermeersch, Christian Silvain, Kamagurka, Pjeroo Robjee en André Van Schuylenbergh het etiket. Dit jaar dus een foto. Het universum van de verhalende fotograaf Bart Ramakers is een kunstzinnige vertaling van traditionele thema’s uit de klassieke kunsten, theater, mythes en literatuur. Zijn gelaagd oeuvre verraadt zijn opleiding als tekenaar en historicus. Hij laat zich inspireren door het surrealisme maar evengoed door Caravaggio, diens barokke clair-obscure handtekening is trouwens duidelijk herkenbaar in het tafereel dat Bart creëerde voor de onbedoeld laatste Panamarenko-foto ‘Around The World in 80 Years’. Eind 2019 verzamelden heel wat bekende Vlamingen bij Panamarenko thuis om middels een aantal ‘Jules Verne’ geïnspireerde beelden zijn gelijknamige tentoonstelling te promoten. Twee dagen later zou Panamarenko ironisch genoeg vertrekken voor zijn laatste en langste reis ooit. Je herkent op het label, naast Panamarenko en zijn vrouw Eveline Hoorens, ook Rob Vanoudenhoven, Mark Uytterhoeven, Guy Mortier, Stijn Meuris en Bart Persoons.

Zaakvoerder Hans Depypere van Brouwerij St.Bernardus: “Ik ben heel trots dat we erin geslaagd zijn om de laatste foto van Panamarenko op onze Magnum-fles te krijgen. Op deze manier krijgt de 10e creatie in onze Magnum-reeks een heel speciale betekenis.”