Stadshaven Brouwerij Rotterdam is een samenwerking aangegaan met NOMOQ voor de productie van blikken Octopus Blond en Moray IPA, de eerste blikken in het portfolio van de brouwerij. De blikken zijn onlangs gepresenteerd op Gastvrij Rotterdam, waar meer dan 500 deelnemers aan het evenement aanwezig waren. Duurzaamheid was een deel van de reden dat Stadshaven Brouwerij ervoor koos om met NOMOQ te werken.

Werken met briljante helden uit de industrie die dingen anders zien, is onderdeel van NOMOQ’s diepgewortelde waarden. NOMOQ zal partners als Stadshaven Brouwerij blijven helpen door flexibiliteit en verbluffende oplossingen met een korte levertijd te bieden, zodat hun blik en creativiteit kunnen schitteren. “Het was erg leuk om de nieuwe blikjes bij Gastvrij Rotterdam te hebben, want we kregen veel complimenten over de uitstraling. Mensen gaven aan dat de illustratie er echt uitspringt en dat zelfs de textuur aanvoelt als kwaliteit. De eerste indruk was dus erg goed”, aldus marketeer Nina Landl van Stadshaven. Bij de beslissing om uit te breiden naar brouwsels in blik, heeft Stadshaven niet alleen gekeken naar het uiterlijk van de blikken, maar ook naar het conservenproces en het duurzaamheidsaspect. “De voorbeelddoos die NOMOQ stuurde was geweldig. We waren gefascineerd door het uiterlijk van de blikken en hoe er geen bufferruimte is. Je kunt het volledige blik gebruiken voor de inhoud en de illustratie, en je bent niet beperkt zoals bij etiketten. En digitaal drukken werkt ook goed met onze afvullijn. Je hoeft de blikjes niet in te pakken, dus het proces verloopt efficiënter”, zegt Nina. “We vinden het ook leuk dat de blikjes oneindig recyclebaar zijn, en dat we geen plastic etiketten hebben is ook beter voor het recyclingproces.” 

Bier en kunst

Iets meer dan twee jaar geleden ging Brouwerij Stadshaven voor anker in de haven van Rotterdam. In die korte tijd zijn ze uitgegroeid tot de op één na grootste onafhankelijke ambachtelijke brouwerij van Nederland en produceren ze het meest duurzame bier van Rotterdam. Als je het 5000 vierkante meter grote pakhuis binnenloopt waar de brouwerij is gevestigd, voelt dat indrukwekkend aan, met een ruim restaurant, een pub aan het water en 19 gisttanks die bijna 200.000 liter bier bevatten. De locatie van de brouwerij in de Rotterdamse Merwe-Vierhavens heeft een lange geschiedenis die de inspiratie vormt voor de manier waarop Stadshaven ambachtelijk bier brouwt. De locatie werd 100 jaar geleden aangelegd en ontwikkelde zich tot een van ’s werelds grootste fruithavens. Het huidige gebouw van de brouwerij was ooit een opslagplaats voor citrusvruchten in de jaren 1970, waar Stadshaven erg trots op is. “Voor ons is het bier plus fruit”, zegt Nina Landl, die net voordat de bieren op de markt kwamen al bij de brouwerij werkte. “Aan het einde van het brouwproces doen we vers fruit in het hopkanon. Je krijgt dan geen heel fruitig bier, maar het is een subtiele twist die de smaak versterkt. De geschiedenis leeft dus voort, in ieder geval in onze bieren.” Elk bier met een nautisch thema heeft een achtergrondverhaal dat de kunst en de smaak met elkaar verbindt, wat ook terug te zien is in het decor van de brouwerij. Het is gemakkelijk om je ontdekkingsreizen over de oceaan voor te stellen, want als je de gastropub binnenloopt, word je begroet door een gigantische rode octopus die een hele muur beslaat – van vloer tot plafond. “Elk bier heeft zijn eigen verhaallijn over een bemanning die op avontuur gaat naar exotisch fruit, en telkens komen ze andere zeedieren tegen”, zegt Nina. “De octopus wordt geassocieerd met ons blonde bier, dat een twist heeft van kiwibessen en bloedsinaasappel. Dit is geen normale octopus, maar het soort wezen dat je misschien kent uit de Pirates of the Caribbean. Iets wat grote schepen doet kapseizen. Een ander voorbeeld is onze Moray IPA, waarvoor we carambola en mandarijn gebruiken. Carambola is een stervrucht uit Maleisië waar de murene leeft. Dus we hebben dit zeedier voor een heftig, bitter ale en helder artwork.” 

Duurzaamheid

Duurzaamheid zit in het DNA van Stadshaven Brouwerij en dat zie je terug in bijna elke manier waarop het bedrijf werkt, van de 1000 zonnepanelen op het dak van de brouwerij tot de manier waarop ze omgaan met hun gebruikte graan. Stadshaven Brouwerij werkt samen met lokale boerderijen om het graan te hergebruiken als veevoer, waarna de zuivelproducten terugkomen in het restaurant van de brouwerij. “We werken samen met de baanbrekende Floating Farm in de haven, de eerste drijvende melkveehouderij ter wereld. Er is ook een bakkerij die ons gebruikte graan opnieuw gebruikt en er zuurdesembrood van maakt. Onze chef-koks in de gastropub verwerken zowel de zuivelproducten als het brood in hun culinaire creaties, dus de cirkel is rond”, zegt Nina. Stadshaven Brouwerij werkt ook samen met het bedrijf Rainmaker aan een proefproject om afvalwater van het brouwproces op te vangen, dat vervolgens wordt gerecycled en gefilterd om weer schoon water te produceren.