Op 1 juli jl. is de Stadshaven Brouwerij in Rotterdam officieel geopend. Tijdens de opening werden zes nieuwe Rotterdamse craftbieren onthuld: de Fearless Fruit range met een vleugje fruit en de klassieke bieren uit de Fearless Crew range. Het design van het horecagedeelte, de Stadshaven Brouwerij Gastropub, is eveneens geïnspireerd op de Fearless bieren. Hier kunnen gasten de bieren proeven en een bijpassend gerecht bestellen.

Op de menukaart staan eerlijke en duurzame (streek)producten waarbij de keukenbrigade gebruik maakt van drie verschillende bereidingstechnieken: de steenoven, smoker en BBQ. In de Gastropub worden de in-house gebrouwen craftbieren, innovatieve bier- en (fruit)foodcombinaties en biercocktails geserveerd en kan men de bieren tappen aan de self-service taptafels. Daarnaast worden er ook rondleidingen en bierproeverijen verzorgd. Voor meer informatie zie: www.stadshavenbrouwerij.nl

Nieuw Rotterdams bier

De Stadshaven Brouwerij is een omvangrijke craftbierbrouwerij, waarvan er slechts een paar in Nederland zijn. Met brouwketels van 4.000 liter en opslagtanks tot 12.000 liter, kan maar liefst 2 miljoen liter bier per jaar worden gebrouwen. Hiermee nestelt de Stadshaven Brouwerij zich qua capaciteit direct in de top 3 van grootste craftbierbrouwerijen van Nederland. De bieren zijn geïnspireerd op de locatie waar de Stadshaven Brouwerij zich bevindt, in een 100 jaar oude fruitloods, en de historie van Rotterdam Fruit Port, ooit Europa’s grootste fruithaven. De afgelopen maanden heeft het brouwteam drie Fearless Fruit bieren ontwikkeld: de Kraken Blond met kiwibes en bloedsinaasappel, de Great White met grapefruit en sinaasappel en de Piranha Tripel met kumquat en mango. Het design van de bieren kenmerkt zich door de avonturen die zich onder water afspelen en die men zal proeven door middel van de exotische fruitcombinaties. Daarnaast zijn er drie klassieke Fearless Crew bieren gebrouwen: de Pilsner, de India Pale Ale en de Tripel. Alle bieren zijn afgevuld in fles, blik en fust en vanaf nu te drinken in de brouwerij en bij andere horecagelegenheden en slijterijen door heel Nederland en te koop in de shop van de Stadshaven Brouwerij.

Een plek om bij elkaar te komen

De komst van de Stadshaven Brouwerij in het herontwikkelde Rotterdam Makers District draagt bij aan de leefbaarheid, circulaire economie en sociale dynamiek van het gebied. Zo is in de Gastropub en op het terras in totaal plek voor 650 gasten. In het horecagedeelte kan men de bieren die een paar meter verderop worden gebrouwen proeven en stoere gerechten bestellen zoals de slow cooked Pork Belly, Poussin van de bbq in jerk style en de gerookte Brewery Burger. De Stadshaven Brouwerij is een plek waar mensen bij elkaar komen en waar zowel vlees- en visliefhebbers als vegans aan hun trekken komen. Zo worden burgers, bites en verschillende Sharing Platters geserveerd. Van een gegaarde octopus tentakel (De Kraken) tot kingfish uit de Oosterschelde. Van een vegan burger tot een Vegan Sharing Plater met krokante polenta, augurk in bierbeslag, mango chow salade met een bierdressing en flatbread met baba ganoush. De Gastropub is verdeeld in vier ruimtes waarin de thema’s van de Fearless avonturen terugkomen. Zo is er bij de ingang ‘The Kraken Pub’, waar gasten aan de bar de brouwsels kunnen proeven. Daarnaast zijn er vijf ‘Brouwertafels’ waar men zelf barman of -vrouw kan spelen. Na het diner wordt de ruimte om 22.00 uur omgebouwd in ‘The club’ waar onder het genot van een biercocktail live muziek wordt gespeeld en gedanst kan worden.

Trots

“Wat ben ik er trots op dat wij vandaag eindelijk ons complete concept kunnen laten zien aan het publiek. We hebben er de afgelopen tijd hard aan gewerkt om tot dit resultaat te komen en vind het geweldig om te zien dat men volop reserveert. De gasten kunnen de magie van het brouwproces zelf ondervinden tijdens de brouwerijtour en vervolgens de bieren drinken én zelf tappen voor een optimale beleving. Het bier in onze brouwerij komt rechtstreeks uit de ketels en is daardoor supervers. Het horecagedeelte is een echte eyecatcher waar hopelijk veel mensen zullen genieten van onze verschillende foodcombinaties. We hebben met de Stadshaven Brouwerij voor Nederland een unieke setting rondom bier gecreëerd en vandaag is mijn droom dan ook werkelijkheid geworden. Want zoiets als de Stadshaven Brouwerij, dat zag ik alleen nog maar in het buitenland. En vanaf nu dus ook in Rotterdam”, aldus Harm van Deuren, initiatiefnemer en directeur van de Stadshaven Brouwerij.

Circulair werken en zo min mogelijk verspillen

Circulariteit en duurzaamheid staat hoog op de agenda bij de Stadshaven Brouwerij. Zo wordt gebruik gemaakt van de meest moderne technieken om zo circulair mogelijk te werk te gaan en zo min mogelijk water en energie te verspillen. Er liggen maar liefst 1.700 zonnepanelen op het dak. De Stadshaven Brouwerij werkt ook samen met Rainmaker, een innovatief bedrijf op het gebied van water maken, die het afvalwater gaat opvangen en zuiveren, zodat het opnieuw als brouwwater kan worden gebruikt. Ook het restafval van het brouwproces, bostel, komt goed terecht. Dit wordt geschonken aan de koeien van de welbekende Floating Farm, ’s werelds eerste drijvende zuivelboerderij op nog geen 200 meter bij de brouwerij vandaan. Doordat de koeien het bierbostel eten, produceren ze 2,5 liter meer melk per dag. De brouwerij gebruikt de melk vervolgens weer in het horecagedeelte om bijvoorbeeld cappuccino’s mee te maken.