Vanaf eind mei biedt StiBON bieropleidingen haar opleiding Bierambassadeur niveau 1 ook digitaal aan. Daarbij houdt StiBON zoveel mogelijk vast aan de kernwaarden van haar opleidingen: kleine groepen, maximale interactie en blind proeven. Doordat je alle bieren en overige lesmaterialen thuisgestuurd krijgt en interactie mogelijk is, is de StiBON opleiding niet te vergelijken met andere digitale opleidingen.

“We hebben bij een pilotproject ervaring opgedaan met het online geven van StiBON lessen in een virtueel klaslokaal”, vertelt Henri Reuchlin, coördinator van StiBON. “De interactie is niet zoals in de gewone les, maar zeker wel zo goed, dat we de mogelijkheid nu breder willen aanbieden.” Deelnemers krijgen de te proeven bieren thuisgestuurd, zodanig verpakt en gecodeerd, dat je ze blind kunt proeven. Doordat je alle bieren en overige lesmaterialen thuisgestuurd krijgt en interactie mogelijk is, is de StiBON opleiding niet te vergelijken met andere digitale opleidingen. Iedere fysieke les wordt gesplitst in twee delen, om de schermtijd niet te lang te maken. Voor het examen is overigens wel fysieke aanwezigheid verplicht.

“Diegenen die zich al ingeschreven hebben voor een reguliere StiBON opleiding bieden we als eerste de mogelijkheid om de opleiding online te volgen”, aldus Reuchlin. Uitsluitend deze week kunnen ook andere geïnteresseerden zich inschrijven. Volgens Reuchlin is de online opleiding een mooie kans om de bierkennis serieus te verdiepen, zeker voor diegenen die te veraf wonen om de lessen fysiek te volgen. Het rooster van de digitale opleiding is te vinden op www.stibon.nl. Daar kun je jezelf ook aanmelden.

Als het wettelijk mogelijk is zal StiBON dit najaar ook weer reguliere klassikale lessen organiseren. Over enkele weken zal het opleidingsrooster bekend zijn. Het StiBON opleidingsprogramma bestaat uit drie niveaus. Meer dan veertienhonderd bierambassadeurs hebben het eerste niveau inmiddels gehaald en het bijbehorende koperen speldje ontvangen. De opleidingen op niveau 1 worden door het hele land gegeven. De vervolgopleiding op niveau 2 wordt gewoonlijk in de regio Amsterdam en Eindhoven georganiseerd. Voor het afrondende niveau 3 reizen de deelnemers af naar Obertrum in Oostenrijk, zodra dat mogelijk is. Daarnaast leidt StiBON samen met Lentiz onderwijsgroep een MBO4 opleiding tot brouwer.

StiBON is de oudste en meest gewaardeerde bieropleiding van Nederland, opgericht in 2009. Naast het overdragen van theoretische kennis speelt het gezamenlijk proeven en beschrijven van bieren een belangrijke rol tijdens de lessen. StiBON verzorgt zijn opleidingen onafhankelijk van brouwerijen of leveranciers.